fallback

Националната саудитска авиокомпания ще купи 50 електрически самолета от Lilium

Първите машини ще бъдат доставени през 2026 г.

14:37 | 18.07.24 г. 3

Националният въздушен превозвач на Саудитска Арабия ще купи 50 електрически самолета от германския производител Lilium NV с опция за удвояване на обемите, тъй като богатото на петрол кралство търси усъвършенствани начини за пътуване до туристически атракции, съобщава Bloomberg.

Saudia и Lilium подписаха обвързващото споразумение за продажба в четвъртък близо до Мюнхен, където се намира централата на стартъпа. Двете страни вече сключиха по-свободен меморандум за разбирателство в края на 2022 г. за доставка на електрически самолети, които излитат и кацат вертикално (eVTOL).

Саудитската страна планира да разположи летателните апарати на различни места. В списъка с локации влиза и Джеда, където самолетите ще превозват пътници между града и хотелите в Мека за религиозен туризъм. Други машини ще бъдат разположени в столицата Рияд и по крайбрежието на Червено море, където eVTOL ще превозват хора между летищата и проекти, които ще се превърнат в туристически обекти.

Закупуването на останалите самолети зависи от представянето и поддръжката, които Lilium ще предостави, каза Саудия. Саудитска Арабия планира да налее 800 млрд. долара в туризма през следващото десетилетие, тъй като се стреми да приема по 150 млн. туристи годишно.

Lilium посочва, че сделката е най-голямата отчетена твърда поръчка на самолети eVTOL от авиокомпания. Летателният апарат, който се предлага в конфигурации от четири до шест пътници и един пилот, прилича повече на малък самолет, отколкото на хеликоптер, разполагащ с два комплекта крила и електрически задвижвани турбини.

Стартъпът планира да предаде първите самолети на Саудитска Арабия през 2026 г. В момента компанията изгражда първите пълномащабни бройки за тестване, докато чака сертифициране. Първите пилотирани тестови полети ще се извършат в началото на следващата година.

През май стана ясно, че Lilium води преговори с правителството на Франция за осигуряване на субсидии и гаранции по заеми в замяна на установяване на местно производство.

Разширяването ще включва инвестиции от до 400 млн. евро и може да създаде до 850 нови работни места във Франция, съобщи Lilium. Компанията проучва няколко евентуални местоположения за изграждане на завода, включително комплекса за производство на аерокосмически батерии в Нова Аквитания, Югозападна Франция.

Дискусиите за финансиране с Франция продължават, докато Lilium и друг разработчик на летящи таксита, Volocopter GmbH, изпитват затруднения за набиране на средства в Германия.

Volocopter обяви през април, че води "трудни преговори" за финансиране, което да гарантира оцеляването ѝ. Lilium осигури допълнителни линии за финансиране чрез споразумение за закупуване на акции на определена цена с инвестиционния фонд Yorkville Advisors Global по-рано този месец.

Lilium започна производството на своя реактивен самолет, който се отличава с малки канални вентилатори и два чифта крила, като се очаква превозното средство да влезе в експлоатация през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още