fallback

Вучич: Сърбия дава приоритет на доставките на литий за европейските автопроизводители

Страната може да осигури литий за батерии, покриващи 17% от търсенето в Европа, изтъква сръбският държавен глава

14:42 | 18.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сърбия ще даде възможност на Mercedes-Benz, Volkswagen и Stellantis да купуват литий за производството на електромобили, давайки приоритет на европейските пред китайските производители на автомобили, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

„Европейският съюз (ЕС) се нуждае от литий и ние искаме да засилим връзките си с него“, посочи сръбският държавен глава пред германския всекидневник Handelsblatt в интервю, публикувано в четвъртък.

Германският канцлер Олаф Шолц ще пътува до Сърбия за разговори с Вучич в петък, като ключова тема ще бъдат стратегически важните суровини за веригите на доставка на батерии и електрически автомобили.

Сърбия възстанови лиценза на Rio Tinto за разработване на най-голямата литиева мина в Европа в потенциален тласък за индустрията на електрически превозни средства на континента.

Вучич посочи пред Handelsblatt, че Сърбия се стреми към годишно производство на литий от 58 хил. тона, достатъчно за покриване на търсенето на батерии за около 1,1 милиона електрически превозни средства, или около 17% от европейския пазар.

Сделките за доставка ще зависят от това дали по-голямата част от по-нататъшната обработка на литий и производството на батерии ще се извършват в Сърбия, добави Вучич.

ЕС е изцяло зависим от вноса на литий и това беше ключов източник на безпокойство, когато миналата година блокът представи законодателство за увеличаване на доставките на стратегически значими минерали.

Но напредъкът досега е ограничен до широки споразумения със съюзници като Австралия, докато критиците казват, че е необходим по-бърз поток от пряко финансиране, за да се помогне на разработчиците да оцелеят след тежкия спад на пазарите на метали за батерии.

Евентуалното споразумение между Сърбия и ЕС ще дойде в момент, когато бившата югославска република се стреми да напредне в процеса на присъединяване към блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още