fallback

Печалбата на Volvo AB надмина очакванията въпреки охлаждането на някои пазари

Компанията повиши прогнозата си за продажбите на европейския пазар на тежкотоварни превозни средства и коригира в посока надолу тази за Китай

12:01 | 18.07.24 г.

Печалбата на Volvo AB за второто тримесечие надмина очакванията на фона на песимистичните актуализации от конкурентите, тъй като производителят на камиони успя да защити своите маржове въпреки забавянето на ключови пазари, съобщава Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба на Volvo е спаднала до 19,4 млрд. крони (1,68 млрд. долара), което обаче е над прогнозите на анализаторите за 18,5 млрд. крони.

Оперативната възвръщаемост при продажбите през тримесечието също е по-голяма от очакваното.

„Volvo Group постигна добра рентабилност, тъй като търсенето на много пазари продължи да се нормализира“, изтъква главният изпълнителен директор Мартин Лундстед. „Увеличенията на цените, които осъществихме през миналата година, продължават да имат положителен ефект“, добавя той.

Volvo леко повиши прогнозата си за продажбите на европейския пазар на тежкотоварни превозни средства до 300 хил. броя за тази година от 290 хил. броя преди това. Компанията все пак понижи перспективите за китайския пазар до 750 хил. продажби спрямо 800 хил. преди това.

Анализатори на Morgan Stanley описаха перспективата като „оптимистична“.

Анализаторът на RBC Ник Хаусдън отбелязва, че второто тримесечие на Volvo е било подпомогнато от звената на компанията за автобуси и морски технологии. Като цяло отчетът на Volvo показва „стабилна“ доходност в умерена пазарна среда, добавя Хаусдън.

Акциите на Volvo поскъпнаха с цели 2,1% в първите часове от редовната търговия на борсата в Стокхолм.

Производителите на камиони коригират прогнозите в съответствие с по-ниските нива на търсене, след като намалиха рекордно натрупаните поръчки след пандемията.

По-рано тази седмица Daimler Truck Holding AG отчете по-слаби от очакваните резултати за второто тримесечие, водени от продължаващото отслабено търсене в Китай, и преразгледа насоките си за цялата година. През май най-големият производител на търговски превозни средства в света вече предупреди за намаляващо търсене, особено в Европа.

Забавянето на Китай засяга редица индустриални предприятия на фона на продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти, която натежава върху потребителските разходи. През второто тримесечие икономиката на Китай се забави с повече от очакваното заради наложените американски мита.

Поръчките на камиони на Volvo леко намаляват през второто тримесечие до 47 760 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още