fallback

SK Group слива енергийните си звена, за да подкрепи бизнеса си с батерии

Южнокорейският конгломерат иска да спаси SK On чрез придобиване на SK E&S от SK Innovation

13:58 | 17.07.24 г.

SK Group ще обедини две звена, свързани с енергетиката, докато вторият по големина конгломерат в Южна Корея е в разгара на основно преструктуриране в опит да подкрепи губещия си бизнес с батерии, съобщава Bloomberg.

SK Innovation Co., компанията майка на финансово закъсалото звено SK On Co., ще придобие SK E&S Co. в сделка изцяло в акции, става ясно от подаден до борсовия регулатор на страната документ.

Обединената компания ще има общи активи на стойност от около 100 трлн. вона (73 млрд. долара), добавя SK Innovation. В допълнение, SK On ще бъде обединена с две други звена на SK Innovation, показва документацията.

Сливането, което е част от обновяването на цялата група на SK за подпомагане на губещите бизнеси, отразява предизвикателствата, пред които са изправени производителите на батерии, тъй като растежът на търсенето на електрически превозни средства се забавя, докато производственият капацитет расте.

Преструктурирането отразява и 25-процентния срив в цената на акциите на SK Innovation за последната година, S&P Global Ratings намали кредитния ѝ рейтинг до junk (неинвестиционен клас – бел. ред.) през март. Нелистнатата SK On, мажоритарна собственост на SK Innovation, междувременно отчита оперативна загуба за всяко тримесечие от 2021 г. насам.

Промяната „обслужва една основна цел, да се спаси SK On“, казва Парк Джу Гун, ръководител на фирмата за корпоративни проучвания Leaders Index. „В този момент SK прави всичко по силите си, за да подобри баланса на SK On, която все още се нуждае от огромни капиталови разходи от около 7 трлн. вона само тази година“.

Сделката предлага съотношение на обмен от една акция на SK E&S за всяка 1,1917417 акция на SK Innovation. Сливането, подлежащо на одобрение от акционерите, ще приключи през ноември. SK Inc., холдинговата компания зад конгломерата, притежава 90% от SK E&S и 36,2% от SK Innovation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още