fallback

Jaguar премахва почти всички бензинови модели от гамата си

Британската марка се насочва към електрическата ера с изцяло подновена гама, която ще започне да се появява на пазара от 2025 г.

08:27 | 18.07.24 г. 3

Jaguar ще разполага със само един автомобил с двигател с вътрешно горене в производство до края на тази година, тъй като британската луксозна марка намалява продуктовата си гама, докато напредва в процеса на електрификация, съобщава Telegraph.

Компанията спря да произвежда моделите XE, XF и F-Type в Castle Bromwich през май и сега се стреми да спре производството на хибридния E-Pace в Австрия – където се изгражда и електрическият I-Pace – до края на декември.

По този начин Jaguar ще остане само с F-Pace SUV от всички конвенционални модели. След това компанията планира да се насочи изцяло към производство на електрически автомобили, които ще бъдат пуснати в продажба от следващата година.

Ейдриън Мардел, главен изпълнителен директор на компанията-майка Jaguar Land Rover (JLR), потвърди, че другите автомобили ще бъдат „елиминирани“ от гамата. „Всички те са близо до продукти с нулева доходност“, изтъква той пред акционерите.

Този ход се реализира в момент, когато Jaguar се подготвя за нова изцяло електрическа ера. Марката е готова да пусне захранван с батерии гранд турър (GT) през следващата година.

Дизайнът му предстои да бъде разкрит и колата ще бъде последвана от други два електрически модела, за които все още не се знае нищо.

Говорейки в Деня на инвеститора, Гери Макгавърн, главен креативен директор на JLR, изтъква, че новите продукти ще предлагат изцяло различен дизайн спрямо сегашните модели. „Представете си нещо, което никога не сте виждали преди, което изглежда като паднало от небето – и умножете [това] по пет“.

Той обеща, че новата гама ще се върне към славните дни на E-Type на Jaguar.

Новият гранд турър с четири врати, който трябва да бъде представен по-късно тази година, ще бъде първият в новото изцяло електрическо семейство автомобили на Jaguar, насочени към по-богатите клиенти от настоящата гама.

Той ще се продава за над 100 хил. паунда, ще предлага пробег от 700 километра, а батерията му може да се зареди до 80% за около 15 минути.

За сравнение, текущият ценови диапазон на продуктовата гама на марката започва от 33 хил. паунда и завърша на 70 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още