fallback

САЩ отпускат заем на производител на сепаратори за електромобилни батерии за нов завод

ENTEK ще получи 1,2 млрд. долара за фабрика в Индиана, която ще произвежда сепаратори за батерии, достатъчни за покриване на търсенето на 1,9 млн. електромобила

16:02 | 10.07.24 г.

Службата за отпускане на заеми към Министерството на енергетиката на САЩ ще предостави кредит от до 1,2 млрд. долара на ENTEK Lithium Separators LLC за финансиране на завод в щата Индиана за производство на сепаратори за литиево-йонни батерии, използвани предимно в електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Сепараторите играят ключова роля в работата и безопасността на литиево-йонните батерии.

Въз основа на настоящите фактори, избрани от производителите на батерийни клетки, проектът ще покрива търсенето на батерии за приблизително 1,9 млн. електромобила от среден размер или 1,3 млн. SUV превозни средства.

Очаква се проектът в Индиана да създаде повече от 760 работни места в сектора на строителството и 635 оперативни работни места.

„Никога не е имало по-вълнуващо време да бъдеш производител в индустрията за батерии“, изтъква от своя страна изпълнителният директор на ENTEK Лари Кийт.

Ако бъде финализиран, заемът ще бъде предложен чрез Програмата за заеми за производство на превозни средства с напреднали технологии, която разполага общо с 40 млрд. долара за подобни проекти.

Сепараторите, произведени в завода, ще поемат всички съществуващи химикали за литиево-йонни батерии.

Автомобилните производители са изправени пред все по-строги изисквания, за да се класират за пълния размер на паричната помощ, вградена в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), в размер на 7500 долара. Новите правила влязоха в сила на 1 януари, ограничавайки съдържането на произведени в Китай минерали и компоненти в батериите. Оттогава производителите на автомобили направиха промени във веригите на доставки, за да се класират за федералната помощ.

Министерството на енергетиката на САЩ изчислява, че до 2030 г. северноамериканската индустрия за литиево-йонни батерии за електромобили ще изисква годишно производство на сепаратори от 7 до 10 млрд. кв. метра.

Не е ясно кога ще бъде финализиран заемът.

През юни 2023 г. енергийното министерство заяви, че възнамерява да предостави финансова подкрепа на съвместното предприятие Blue Oval SK на Ford Motor и южнокорейския производител на батерии SK On - подразделение на SK Innovation, в размер на до 9,2 млрд. долара за подпомагане на финансирането на изграждането на три нови завода за производство на батерии в Тенеси и Кентъки. Заемът за съвместното предприятие Ford SK все още не е отпуснат напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още