fallback

Роботакситата тласнаха акциите на Baidu към най-силния ръст от над година

Операторът на популярната интернет търсачка търси начини да диверсифицира приходите си, инвестирайки в автономни коли и изкуствен интелект

13:18 | 10.07.24 г.

Акциите на Baidu отчетоха най-големия си ценови ръст от над година поради признаците за нарастващата популярност на нейното роботакси Apollo Go в Китай, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите на компанията се повиши с 13% на борсата на Хонконг. Повече от 48 000 кол опции смениха собственика си – шест пъти повече от средното ниво за последните 20 дни.

Китайският оператор на популярната интернет търсачка инвестира в генеративен изкуствен интелект и автономни превозни средства, за да диверсифицира бизнеса си, тъй като икономическият растеж в страната се забавя и оказва влияние върху приходите. Трейдърите залагат, че роботакситата ще получат още един тласък, след като Пекин обяви във вторник, че ще ги подкрепи.

„Автономното шофиране ще се превърне в ключова търговия през следващите три месеца, подпомогнато от пускането на роботаксито на Tesla следващия месец“, пише анализаторът на Guotai Junan International Ли Мухуа. „Очаква се Apollo Go на Baidu да постигне  рентабилност в Ухан през 2024 г., която да нарасне през 2025 г. с увеличаване на градския автопарк“, добавя той.

Американският концерн Tesla наскоро получи одобрение да тества своята усъвършенствана система за подпомагане на водача по някои улици в Шанхай. Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай заяви в края на ноември, че ще позволи тестове на избрани роботизирани автомобили в определени зони.

Още тестове

Apollo Go започна тестове в 11 китайски града и провежда други в Пекин, Ухан, Чунцин, Шънджън и Шанхай, пише Ли, добавяйки, че оперативните разходи ще намалеят значително.

Baidu заяви през май, че очаква Apollo Go да стане печеливш до 2025 г.

„Baidu е един от водещите доставчици на системи за автономно шофиране“, изтъква Фил С. Лий, ръководител на изследванията в Азиатско-тихоокеанския регион в хонконгската Mirae Asset Global Investments. „Основното ѝ предимство е, че е отговорна за много марки. Може да работи в Китай, където правителството насърчава автономното шофиране“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още