fallback

Volkswagen обмисля да закрие завод в Брюксел заради слабото търсене на електромобили

Съоръжението изгражда модели на луксозната марка Audi, като през 2023 г. е произвело 50 хил. превозни средства

10:36 | 10.07.24 г. 17

Volkswagen AG предупреди, че може да затвори своя монтажен завод в Брюксел, където сглобява автомобили за марката Audi, поради рязък спад в търсенето на електромобили от висок клас, който засегна най-големия производител на леки коли в Европа, принуждавайки го да понижи целта си за маржа за текущата година, съобщава Ройтерс.

Германската група не е затваряла завод, откакто закри съоръжението в Уестморленд, Алабама, през 1988 г., а последният ръководител на едноименната марка, който заплаши, че ще закрие фабрики в Европа, се оттегли месеци след като го направи.

Автомобилните производители са силно засегнати от по-ниското от очакваното търсене на електромобили, след като инвестираха милиарди евро в нов капацитет и технологично развитие, като Audi предупреди по-рано тази година, че продажбите ѝ ще намалеят през 2024 г., тъй като работи върху представянето на нови модели, като същевременно ограничава разходите.

Volkswagen обяви, че разходите за намиране на алтернативно използване на завода в Брюксел или затварянето му, както и други непланирани разходи, ще окажат въздействие в размер на общо до 2,6 млрд. евро през финансовата 2024 година.

Компанията понижи прогнозата си за оперативната възвръщаемост до 6,5-7% от 7-7,5% преди това, което накара холдинговото дружество Porsche SE, което притежава малко под една трета от Volkswagen AG, но държи по-голямата част от правата на глас, да коригира в посока надолу прогнозата си за печалба до 3,5 млрд. евро от 5,5 млрд. евро.

Листнатите на борсата във Франкфурт акции на Volkswagen и Porsche SE поевтиняха съответно с 1,7% и 2,1% след новината.

Търсенето на Q8 e-tron на Audi, представен за първи път през 2018 г., рязко се свива, като автомобилният производител обмисля да прекрати изцяло производството му. Източник, близък до марката, разкрива, че това може да се случи през 2025 г.

Предизвикателства

Обектът в Брюксел, който миналата година успя да изгради около 50 хил. автомобила, също е изправен пред „дългогодишни структурни предизвикателства“, включително трудности при промяна на оформлението му поради близостта до града и високите логистични разходи.

Сега компанията ще започне процес на консултации за намиране на алтернативни решения за завода, в който работят около 3 хил. души. „Това може да включва спиране на дейността, ако не бъде намерена алтернатива“, изтъкват от Audi.

Оперативната печалба на Volkswagen за първото тримесечие намаля с 20%, отчасти възпрепятствана от забавянето при доставките в Audi, след като заводът в Брюксел затвори за две седмици поради недостиг на компоненти през февруари.

Други непланирани разходи, натоварващи Volkswagen Group, включват загуби от валутните курсове поради деконсолидацията на Volkswagen Bank Rus в отдела за финансови услуги и планираното закриване на бизнеса с газови турбини на дъщерното дружество MAN Energy Solutions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още