fallback

Германия въвежда нови стимули за покупка на електромобили, но само за бизнеса

Допълнително финансиране ще бъде добавено към планирания пакет от мерки за ускоряване на растежа, който намира място във федералния бюджет за 2025 г.

19:52 | 09.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Краят на държавната подкрепа за закупуване на електромобили в Германия предизвика първоначален срив на регистрациите в сегмента, който след това премина в стагнация. Това не се вписва в климатичните цели на правителството в Берлин и на Европейския съюз (ЕС), пише германската медия Heise.

За да стимулира отново приемането на електрически автомобили, правителството въвежда нови фискални разпоредби, които имат за цел да насърчат закупуването на електрически превозни средства. Въпреки това не са предвидени средства за частни клиенти.

Пакет от мерки за ускоряване на растежа

Освен всичко друго новите електрически автомобили ще бъдат освободени от данък превозни средства до края на 2030 г. Допълнително финансиране ще бъде добавено към планирания пакет от мерки за ускоряване на растежа. Той е част от федералния бюджет за 2025 г., който правителствената коалиция под ръководството на министъра на икономиката Роберт Хабек от партията на Зелените договори с канцлера Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и финансовия министър Кристиан Линднер (Свободна демократическа партия).

Със задна дата до 1 юли и с първоначален  хоризонт до края на 2028 г. компаниите трябва да могат да се възползват от държавната помощ за електромобили и други превозни средства, които не отделят емисии.

Правителството се надява, че всички мерки ще направят електрическите автомобили „значително по-привлекателни“. Хабек говори за „тласък в търсенето“, специално за автомобилната индустрия.

През януари продажбите на електромобили на германския пазар нараснаха с 24 на сто на годишна база до 22 474 превозни средства, като това увеличение се дължи основно на слабата база за сравнение. Ако през януари 2023 г. делът на електромобилите от общите продажби достига 18%, то през първия месец на тази година той се свива до 10,5 на сто.

За цялата 2024 г. Асоциацията на автомобилната индустрия в Германия (VDA) очаква продажби от 451 хил. електрически превозни средства, което е с 14% по-малко от 2023 г. Това би означавало, че пазарът ще се свие за първи път от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още