fallback

CATL и BYD се разширяват в бизнеса със системи за съхранение на енергия

Само през 2023 г. CATL е доставила общо 69 ГВтч стационарни батерии, като ръстът тук изпреварва увеличението на продадените електромобилни батерии на компанията

15:36 | 05.07.24 г.

Китайските производители на електромобилни батерии, включително Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) и BYD Co., засилват фокуса си върху разширяващия се пазар на стационарни батерии за съхранение на енергия, пише Ройтерс.

От 2021 г. насам CATL е на първо място в световен мащаб по отношение на доставките на батерии за съхранение на енергия, като държи над 40% от глобалния пазар. Сред основните клиенти на компанията изпъкват Huaneng, както и водещи производители на системи за съхранение на енергия, включително Sungrow Power Supply.

Миналата година CATL отбеляза ръст на доставките за стационарни батерии с 46,8% до 69 гигаватчаса (ГВтч), изпреварвайки 32,6-проценнтия ръст на своя бизнес за електромобилни батерии.

Батериите за съхранение на енергия формират 17,6% от общия обем на продажбите на батерии на CATL спрямо 12,5% през 2021 г.

CATL ще доставя батерийни клетки и пакети и на завода на Tesla в Шанхай, където американската компания ще произвежда големи и мощни батерии Megapack – първото подобно съоръжение на концерна извън САЩ.

Заводът на Tesla в Шанхай ще може да произвежда 10 хил. батерии годишно с общ капацитет от 40 ГВтч.

Миналата година стана ясно, че CATL ще доставя системи за съхранение на енергия в Западна Австралия, след като щатът си постави за цел постепенно да прекрати използването на въглища при генериране на енергия до 2030 г. Очаква се паркът от стационарни батерии да бъде въведен в експлоатация до края на 2025 г. и да предлага около 500 мегавата енергия в рамките на четири часа, когато батериите са напълно заредени.

Съперникът на CATL BYD междувременно достави 22 ГВтч батерии за съхранение на енергия през 2023 г., което е с 57% повече от резултата през 2022 г., изпреварвайки ръста на доставките на бизнеса с електромобилни батерии от 15,6%, изчислява SNE Research.

За сравнение, доставките на електромобилни батерии на BYD възлизат на 135 ГВтч през миналата година.

По-малките играчи в сектора EVE, REPT и HITHIUM също отбелязват над 100% ръст в продажбите на батерии за съхранение на енергия за миналата година, до общо 185 ГВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още