fallback

Икономист: Роберт Хабек е виновен за съкращенията на персонала на VW в Германия

Германските политики в областта на електромобилите подкопават индустрията в страната, изтъква Фердинанд Дуденхьофер

22:15 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Договорите на служителите в завода на Volkswagen в Цвикау, Германия, бяха ограничени до 2025 г. Те няма да бъдат удължавани за момента. Миналата година 270 служители трябваше да напуснат компанията, а до момента през тази година са съкратени още 500 работни места. Икономистът Фердинанд Дуденхьофер обвинява за това политиките на германския икономически министър Роберт Хабек, пише германското издание Bild.

„В края на 2023 г. той (Хабек) спря бонуса за електрическите автомобили за една нощ и по този начин елиминира пазара“, изтъква Дуденхьофер. Причината за съкращенията на работни места е, че търсенето на електромобили е твърде ниски. Но други страни също са виновни за намаляващия интерес към този вид задвижване, смята икономистът.

Volkswagen преустрои фабриката си в Цвикау за производство на електрически автомобили. Бяха наети временно 2700 нови служители. Но стратегията на автомобилния производител не проработи. Цените на електрическите модели остават твърде високи, а към това може да се добавят и проблемите около разработването на софтуер.

Освен това конкуренцията от Китай нараства. И тук Дуденхьофер критикува политиката в Германия. На германския пазар електрическите модели се представят негативно, което означава, че се произвеждат само малки количества. В Китай пък се произвеждат големи количества електромобили, което прави продуктите по-евтини.

Въпреки това икономистът е оптимист, че продажбите в Германия отново ще се увеличат. От август обаче заводът в Цвикау първо ще бъде ремонтиран.

Отделно проучване показа, че икономистите очакват наказателните мита, които Европейският съюз (ЕС) готви за вносните китайски електромобили, ще доведат до свиване на доставките на тези превозни средства за региона. Митата на ЕС върху произведените в Китай електромобили ще влязат в сила временно от четвъртък (4 юли). Автопроизводителите обаче ще трябва да плащат, само ако налозите бъдат фиксирани за постоянно от началото на ноември. Дотогава се очаква да продължат преговорите между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още