fallback

Stellantis се ангажира със сервизна акция, засягаща над 1 млн. превозни средства в САЩ

Компанията ще направи безжична актуализация на софтуер, при когото се наблюдава проблем, свързан с камерите за задно виждане

22:27 | 18.06.24 г.

Stellantis, компанията майка на Opel и Fiat, започва сервизна акция, която засяга 1,16 милиона превозни средства в Северна Америка заради проблем със софтуера, който пречи на камерите за задно виждане да показват образ, съобщава Ройтерс. Повредата повишава риска от катастрофа, предупреди автомобилният производител.

Софтуерната безжична актуализация, която ще бъде направена, включва моделите Dodge, Durango, Chrysler Pacifica, Jeep Grand Cherokee L, Ram 1500, 2500, 3500, Jeep Compass, Grand Cherokee, Wagoneer, Grand Wagoneer и Ram Promaster.

От общата бройка 126 хил. превозни средства се намират в Канада, а останалите са в САЩ.

Проблемът със софтуера може да доведе до невъзможност за показването на изображения от камерите за задно виждане, предупреждава Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA).

Собствениците на превозните средства са информирани, че на техните екрани ще се появи съобщение за актуализация, която трябва да бъде приета.

Stellantis казва, че софтуерът вече е актуализиран в повече от 735 хил. превозни средства.

Компанията започна да проучва проблема през октомври 2023 г., като автомобилният производител преглежда гаранционните данни, полевите записи и данните за обслужване на клиенти.

Stellantis изтъква, че не е запозната със случаи на наранявания или катастрофи, свързани с проблема.

Месеци по-рано южнокорейските посестрими автомобилни марки Hyundai и Kia се ангажираха със сервизна акция в САЩ, която засяга 147 110 електрически превозни средства на фона на опасения за възможни дефекти в зарядното устройство, което може да доведе до загуба на мощност по време на работа на електромобилите.

Броят на засегнатите от акцията автомобили Kia достига 48 232 превозни средства модел EV6, а Hyundai се ангажира да прегледа 98 878 коли Ioniq и Genesis, изтъква Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

През април американски регулатори започнаха разследване относно начина, по който Tesla извършва сервизната акция на 2 млн. превозни средства, оборудвани със системата Autopilot. NHTSA обяви, че е започнала инициативата, след като нейната Служба за разследване на дефекти е идентифицирала опасения от катастрофи, настъпили след сервизната акция, и резултати от предварителните тестове, извършени от агенцията върху ремонтирани превозни средства.

Tesla стартира акцията на 2 декември, за да отговори на предишно разследване на NHTSA относно това дали системата Autopilot съдържа дефект, който създава неоправдан риск за безопасността на автомобила. Агенцията казва, че е идентифицирала най-малко 13 фатални катастрофи и такива със сериозни наранявания, в които програмата играе очевидна роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още