fallback

Renault се надява да привлече инвеститорите с първия електрически Alpine

Моделът A290 ще може да изминава 380 километра с едно зареждане на батерията и да ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,4 секунди

16:08 | 13.06.24 г.

Renault SA укрепва своята марка спортни автомобили Alpine с първия изцяло електрически модел, докато френската автомобилна група се стреми да привлече нови инвеститори и партньори в САЩ, съобщава Bloomberg.

Новият A290 ще може да изминава 380 километра с едно зареждане на батерията и да ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,4 секунди, изтъква Renault. Това е първият от седемте напълно електрически модела, планирани за пускане в рамките на марката, включително кросоувър, който ще се появи през следващата година.

Започвайки при цена от 38 хил. евро, колата е ключова част от целта на главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео приходите на Alpine да надхвърлят 8 млрд. евро до края на десетилетието – амбициозна цел за марка, която продаде само 4300 автомобила миналата година.

A290 ще се произвежда във Франция, като доставките започват в края на тази година.

Renault планира да привлече нови инвеститори, вероятно и китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., за да подсили марката. Междувременно Alpine преговаря с AutoNation за сделка за дистрибуция в САЩ и също се стреми да разшири дейността си в Китай.

Въпреки че разговорите с AutoNation все още продължават, Alpine също обмисля различни партньорства в САЩ, разкрива изпълнителният директор на марката Филип Криф по време на пресконференция.

Но с падането на цените на електромобилите и забавянето на растежа на продажбите привличането на инвеститори може да се окаже трудно начинание. По-рано тази година Renault се отказа от плановете си да листне своя електромобилен бизнес Ampere, докато Volkswagen AG отложи търсенето на външни инвеститори за своето звено за батерии PowerCo. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още