fallback

General Motors заделя 850 млн. долара в брой за звеното си за роботаксита Cruise

По този начин бизнесът с автономни превозни средства ще остане финансиран и през следващата година

09:13 | 12.06.24 г.

General Motors Co. предостави на звеното си за роботаксита Cruise 850 млн. долара в брой, за да поддържа бизнеса до края на първото тримесечие на следващата година, докато автомобилният производител търси решение относно стратегията за финансиране на подразделението, съобщава Bloomberg.

Cruise започна да генерира приходи миналата година и имаше амбиции да достигне 1 млрд. долара от такси, начислени през 2025 г. Този план беше променен миналия октомври, след като едно от неговите роботаксита блъсна жена, което накара Калифорния да прекрати лиценза на компанията, а GM да спре всички дейности, свързани с автоматизирани превози.

Сега GM преразглежда начина, по който да финансира бизнеса занапред, и ще търси източници извън автомобилното производство. Компанията от Детройт обмисля и най-подходящия начин за използване на технологията, независимо дали става въпрос за роботакси, или лично притежавани превозни средства, които предлагат частична или пълна автономност.

„Мисля, че това е наистина важна фаза за научноизследователска и развойна дейност, не само за понятието роботакси, но в крайна сметка за личната автономна мобилност“, изтъква главният финансов директор на GM Пол Джейкъбсън по време на конференция на инвеститори в Ню Йорк. „Това е нещо като изплащане, което ни печели време да продължим да преследваме нашия стратегически преглед“, добавя той.

GM намали с 1 млрд. долара разходите за Cruise, като съкрати 25% от работната сила на звеното и спря експанзията му на нови пазари. Cruise приключи първото тримесечие със 700 млн. долара в брой, след като загуби 442 млн. долара, става ясно от документи на GM. Бизнесът също така има кредитна линия от 3,4 млрд. долара към GM Financial, но този инструмент е предназначен да се използва за закупуване на превозни средства и части от GM.

Компанията наскоро поднови тестовете на своите автономни превозни средства във Финикс и Далас и добави Хюстън към списъка с градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още