fallback

Volkswagen ще привлича купувачите на електромобили с фотоволтаици

Компанията ще използва услугите на норвежката фирма Otovo

22:56 | 11.06.24 г. 2

Volkswagen се стреми да привлече клиентите, фокусирани върху електромобилите, като им предложи възможността да сключат сделка за използване на енергията от соларни панели, за да намалят разходите си за зареждане, съобщава Euronews.

Германският производител на електромобили предлага договор за покупка на оборудване за използване на соларна енергия в домашни условия при инсталирано зарядно устройство.

Volkswagen посочва, че предложението ще намали разходите на шофьорите с около 40%, тъй като те ще могат да използват излишната слънчева енергия за презареждане на своите електрически превозни средства.

Тази цифра се основава на оценка на британската организация за енергийна ефективност Energy Saving Trust, която казва, че едно средностатистическо домакинство може да плаща по 8200 евро за 3,5 киловатчаса соларна енергия в пиковите часове.

Сътрудничеството между Energy Saving Trust и Volkswagen включва и партньорство с норвежката компания за инсталиране на фотоволтаици Otovo. Компанията е основана през 2016 г., като е инсталирала повече от 20 000 фотоволтаични инсталации в 13 европейски страни, включително във Франция и Обединеното кралство. Клиентите ще трябва да използват компанията, когато купуват зарядното устройство на производителя на автомобили.

„Една електрическа кола е толкова екологична, колкото и електричеството, което използва, а слънчевата енергия е един от най-рентабилните енергийни източници, които собствениците на жилища могат да използват в момента, за да постигнат мобилност и енергиен преход у дома“, изтъква Volkswagen.

Печеливша сделка както за продавача, така и за потребителя?

Volkswagen вече продава зарядни устройства под своята марка Elli и пусна зарядното устройство Elli 2, което използва софтуер за презареждане на електрически превозни средства, когато има излишък от енергия от слънчеви панели или когато цените на електроенергията са ниски.

Главният изпълнителен директор на Elli Джовани Палацо обясни, че обвързването има за цел да направи зареждането „по-достъпно и рентабилно за клиентите“.

„Партньорството с Otovo е не само важен сигнал за бизнеса със зареждане и енергия в Германия и Европа, но има особено значение и за интелигентното интегриране на мобилността и енергийния преход у дома“, изтъква Палацо.

Обявяването на сделката за партньорство между Volkswagen и Otovo се случва в момент, когато европейският автомобилен пазар става свидетел на нарастващата конкуренция от страна на китайския автомобилен пазар, който търси глобално разширяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още