fallback

General Motors обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за 6 млрд. долара

Компанията ще увеличи дивидента с 33% до 12 цента на акция

21:54 | 11.06.24 г. 2

General Motors Co. обяви нов план за обратно изкупуване на акции за 6 млрд. долара и повиши дивидента си, тъй като подобряването на рентабилността по отношение на бизнеса с електромобили на американския автомобилен концерн му позволява да възнагради щедро инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Компанията планира да закупи акции по новата програма, след като завърши ускореното обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара, одобрено миналия ноември. GM очаква да изчерпи останалите 1,1 млрд. долара от предишния план до края на това тримесечие.

„Растем и подобряваме рентабилността на нашия бизнес с електромобили и използваме капитала си ефективно, като същевременно отчитаме подобрение в бизнеса с конвенционални превозни средства“, изтъква компанията. „Това ни позволява да продължим да връщаме пари на акционерите“.

Решението се основава на резултатите на GM след първото тримесечие, когато силата на вътрешните продажби на пикапи и SUV-ове помогна на компанията да преодолее предизвикателствата в Китай и да повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Въпреки ранните спънки при електромобилната си стратегия, компанията заяви, че е ангажирана с пазара, който продължава да расте.

Наред с обратното изкупуване компанията също така повиши своя тримесечен дивидент с 33% до 12 цента на акция.

Приходите на GM за първото тримесечие растат до 43 млрд. долара, като печалбата на компанията е изцяло генерирана в рамките на Северна Америка. Печалбата на акция расте до 2,62 долара на акция спрямо 2,21 долара преди година и надминава очакванията на анализаторите за 2,12 долара на акция.

Основният двигател е ръстът в продажбите на пикапи, особено на най-скъпите тежкотоварни пикапи. Средноразмерните пикапи Chevrolet Colorado и GMC Canyon се продават добре, като GM също така демонстрира подновен успех при базовите SUV-ове като Chevrolet Trax.

GM не е единствената публична компания в САЩ, която предприема подобни стъпки – 42 други компании от индекса S&P 500 обявиха обратно изкупуване на акции през това тримесечие, изтъква Джина Мартин Адамс, главен капиталов стратег на Bloomberg Intelligence. Преди новината за GM, BI установи, че фирмите в рамките на S&P са увеличили стойността на обратното изкупуване на акции с 5% спрямо същия период преди година до 210 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Новини виж още