fallback

Stellantis търси помирение с Рим чрез предложение за производство на два нови хибрида

Концернът възнамерява да изгражда хибридни версии на модел от марката Jeep в завода Melfi в Южна Италия и Fiat 500 в завода Mirafiori в Торино

18:30 | 27.05.24 г.

Stellantis обмисля изграждането на още две хибридни превозни средства в Италия като част от опита на автомобилната група да потуши притесненията сред италианските политици, тъй като собственикът на марката Fiat се готви да премести част от местното производство в други страни, където разходите са по-ниски, съобщава Bloomberg.

Производителят възнамерява да сглобява хибридни версии на модел от марката Jeep в завода Melfi в Южна Италия и Fiat 500 в завода Mirafiori, Торино, разкриват източници, запознати с темата.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес ще представи предложението на среща с местните синдикати в понеделник в Торино. Този ход ще подпомогне усилията на компанията да произвежда 1 млн. превозни средства в страната до 2030 г. от около 750 хиляди за миналата година, въпреки че търсенето на изцяло електрически автомобили се забавя.

Представител на Stellantis отказа коментар по темата.

Таварес преразглежда индустриалния отпечатък на Stellantis – включително със строги съкращения на разходите – във време, когато правителствата на страните в Европа се опитват да защитят работните места в производството, изложени на риск от електрификацията в автомобилния сектор.

Плановете на Stellantis за Италия ще зависят от нивото на подкрепа, която компанията получава от правителството и синдикатите, добавят източниците. Преговорите за местното производство между Stellantis, италианското правителство и местните синдикати ще продължат след срещите в понеделник, посочват още те.

По-рано този месец италианската финансова полиция конфискува десетки автомобили Fiat Topolino, които според органа носят националния флаг, въпреки че са сглобени в Мароко, в последния конфликт между правителството на премиера Джорджа Мелони и автомобилния производител. Спорът също така принуди Stellantis да преименува нов спортен автомобил на марката Alfa Romeo, тъй като колата се произвежда в Полша.

Хиляди италианци се присъединиха към стачкуващите работници близо до базата на автомобилния концерн в Торино миналия месец в очакване на нов кръг от съкращения на работни места. Междувременно правителството в Рим води преговори с други компании от сектора, включително Tesla, китайската BYD и Dongfeng Motor Group, за производство в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 27.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още