fallback

Появиха се още случаи на инциденти с автономните коли на Waymo

Американският регулатор за безопасност на пътя разширява разследването си срещу Waymo

20:30 | 24.05.24 г.

Американският регулатор за безопасност на пътя разширява разследването си срещу Waymo – дъщерното дружество на Alphabet за производство на автономни коли, след като се появи информация за още инциденти, при които автомобили на компанията са участвали в транспортни произшествия или са нарушавали законите за движение по пътищата, съобщава Bloomberg.

Според данните 17 превозни средства на Waymo са се блъснали в обекти, сред които порти, вериги и паркирани автомобили, се посочва в писмо до компанията от Службата за разследване на дефекти към Националната администрация за безопасност на движението по пътищата. Цитирани са и 5 случая, при които автоматизираната система за шофиране е нарушила правилата за движение, като например шофиране в грешната лента с насрещно движение.

Службата започна разследването си на 14 май заради 22 случая на инциденти с роботакситата на Waymo. Общо 444 автомобила на компанията са включени в обсега на разследването.

Някои от новите инциденти са докладвани от Waymo съгласно изискване от 2021 г. производителите на автомобили да информират регулаторите за всички инциденти, свързани с автоматизирани системи за шофиране. Други са идентифицирани от регулаторите, които са прегледали публично достъпната информация, посочват от Службата.

Американският регулатор на пътната безопасност посочва още, че е „загрижен за превозните средства, оборудвани с автоматизирани системи за управление, които проявяват такова неочаквано поведение при шофиране, и могат да увеличат риска от катастрофи, материални щети и наранявания“.

Органите за пътна безопасност в САЩ подлагат на по-строг контрол както системите за асистиране на водачите, така и по-усъвършенстваните автономни превозни средства. В допълнение към текущото разследване на Waymo, наскоро на проверки бяха подложени и системата Autopilot на Tesla, BlueCruise на Ford Motor и Zoox на Amazon.com.

През октомври Службата за разследване на дефекти започна разследване и за възможни проблеми с автоматизираните системи за управление, разработени от Cruise –  дружеството за производство на автономни автомобили на General Motors. Компанията постигна съдебно споразумение от 8 млн. долара, след като един от нейните автомобили блъсна пешеходец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 24.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още