fallback

Електромобилите в САЩ вече харчат повече ток от железниците

Най-голямо е потреблението на електроенергия от зарядните станции в Калифорния, сочи статистиката

14:14 | 23.05.24 г. 3

Потреблението на електричество от електромобилите в САЩ се е повишило с 50% на годишна база през първите два месеца на годината, сочат данни на американската Администрация за енергийна информация (EIA), цитирани от Ройтерс. Според тях през периода януари-февруари 2024 година електрическите автомобили са използвали 1,58 тераватчаса електроенергия спрямо 1,04 тераватчаса година по-рано.

Това означава, че за първи път електромобилите изпреварват железниците по показател потребление на електроенергия.

Данните са доказателство за бързото навлизане на електромобилите в САЩ - през първите два месеца на 2023 година количеството електроенергия за тях се увеличи с 40 на сто, припомня Ройтерс. През цялата 2023 година електромобилите в САЩ са потребили 7,6 тераватчаса електроенергия, което е с 45% повече спрямо цялата 2022 година.

Най-много електромобили има в Калифорния - през 2023 година там са заредени 2,58 тераватчаса електроенергия, или около 34% от общото за САЩ. През 2022 година този дял е бил 35,2%, но промяната е породена от по-бързото навлизане на електромоблите в другите американски щати.

Щатите с най-малко потребление на електричество за зареждане на електромобил са Северна и Южна Дакота, както и Уайоминг, отбелязват още от Министерството на енергетиката в САЩ. Причините за малкия брой регистрирани автомобили са ограничените зарядни станции, както и опасенията за живота на батерията при тежките зими, типични за регионите.

През 2023 година електромобилите формират 16% от всички продажби на леки автомобили в САЩ, сочи още статистиката. Планира се да бъдат изградени все повече зарядни станции, което ще насърчи продажбите. Все повече производители предлагат батерии, с които с едно зареждане може да се изминат поне 300 мили (около 360 км), а и цените започват да стават атрактивни за американците, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 23.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още