fallback

VW и Renault прекратиха преговорите за разработване на достъпен електромобил

Сътрудничеството между водещите автомобилни компании в Европа можеше да постави основите за създаването на Airbus в автомобилната индустрия, коментират анализатори

23:03 | 17.05.24 г. 1

Volkswagen се е оттеглила от преговорите с Renault за съвместно разработване на достъпна електрическа версия на колата Twingo, съобщиха четирима запознати с положението източници. Това е спънка за усилията на автомобилните производители в ЕС да парират конкуренцията от Китай, предава Ройтерс.

Провалът на преговорите може да означава, че германската автомобилна компания ще трябва да продължи сама в разработването на собствен достъпен електромобил. Renault ще продължи да проектира електрическите си автомобили Twingo, които се очаква да излязат на пазара през 2026 г.

И двете компании се надяваха, че споделянето на работата ще намали разходите, които съставляват ключово препятствие за европейските автомобилни производители в лицето на по-евтини коли от Китай.

Възможното партньорство между Volkswagen и Renault щеше да обедини водещите автомобилни компании в двете най-големи икономики в Европа и щеше да се превърне в противовес на азиатските конкуренти, които навлизат агресивно на местния пазар.

Един от източниците съобщи, че работният съвет на Volkswagen е изиграл роля за провала на преговорите и допълни, че съвместно разработваният електромобил Twingo можел да е готов още през 2026 г.

Говорител на Volkswagen отказа коментар за преговорите между компаниите, но заяви, че германският автомобилен производител продължава да проучва вариантите си за евтини електромобили.

Volkswagen прекратила преговорите основно защото Renault искала да произвежда колата в един от нейните заводи в момент, когато VW се стреми да оползотвори напълно европейската си производствена мрежа, съобщи втори източник.

Компаниите не успяха да постигнат споразумение след няколко месеца на преговори, каза трети източник. Споразумението било много близо, но VW се оттеглила от преговорите и решила да разработи собствена кола, допълни четвърти източник.

Източници на VW заявиха, че решението за плана за електромобили се очаква до няколко седмици. Томас Шефер, главен изпълнителен директор на бранда Volkswagen, заяви, че иска достъпен електромобил да бъде пуснат на пазара до 2027 г.

Четвъртият източник коментира, че Renault ще продължи да работи по модела Twingo без VW, но също така остава отворена за други партньори, например от съюза с Nissan и Mitsubishi.

Провалът на преговорите е удар и за надеждите на главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео за по-голямо сътрудничество между европейските автомобилни производители срещу китайските им конкуренти по подобие на Airbus, която има акционери и дейности в редица европейски страни.

Сътрудничеството между VW и Renault можеше да създаде „основата“ за Airbus за автомобили, каза четвъртият източник.

Китайските автомобилни компании, които са водещи производители на електромобили в света, навлизат бързо на европейския пазар, подлагайки на натиск установени играчи на него като Renault и VW да намалят цените и да съкратят нужното време за предлагане на нов модел на пазара.

Европейските автомобилни компании целят да произвеждат по-малки електромобили, които да продават на цена под 20 хил. евро, за да могат да се конкурират с китайски марки като BYD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 17.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още