fallback

Екоорганизация съди Tesla заради опасни химикали от завода в Калифорния

Обвиненията касаят прекомерни нива на азотни оксиди, арсен, кадмий и други вредни химикали, свързани с работата на бояджийския цех във фабриката във Фримонт

18:57 | 14.05.24 г.

Екологична организация с нестопанска цел заведе съдебно дело срещу американския производител на електромобили Tesla Inc., като обвинява компанията, ръководена от главния изпълнителен директор Илон Мъск, че е нарушила Закона за чистия въздух стотици пъти, позволявайки на завода си във Фримонт, Калифорния, да отделя вредни емисии, съобщава Ройтерс.

В жалба, подадена в понеделник (13 май), организацията „Проект за екологична демокрация“ (Environmental Democracy Project - EDP) заявява, че от януари 2021 г. Tesla е изложила работниците в завода и близките жители на прекомерни нива на азотни оксиди, арсен, кадмий и други вредни химикали, главно чрез дейността на бояджийския цех.

EDP иска разпореждане за спиране на прекомерното замърсяване, плюс граждански глоби до 121 275 долара на ден за нарушаване на Закона за чистия въздух.

За момента Tesla не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар.

Делото, заведено във федералния съд в Сан Франциско, увеличава натиска върху Tesla да подобри качеството на въздуха около завода във Фримонт, нейната основна фабрика в САЩ.

На 2 май регулаторът за управление на качеството на въздуха в района на залива заяви, че иска независима комисия за изслушване, която да нареди на Tesla да намали вредните емисии от дейността на бояджийския си цех.

Според обвиненията системата за намаляване на емисиите на Tesla се е повреждала „многократно“ и автомобилният производител от 2019 г. насам е получил 112 известия за нарушение, всяко от които се отнася за около 340 килограма незаконно замърсяване на въздуха.

През февруари Tesla постигна извънсъдебно споразумение да плати 1,5 млн. долара с 25 калифорнийски окръга, които твърдят, че компанията неправилно борави с опасни отпадъци на различни места в щата.

EDP заяви, че има правомощия да заведе „гражданско“ дело съгласно Закона за чистия въздух, тъй като Tesla е нарушила условията от разрешителното за експлоатация за основни източници на замърсяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 14.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още