fallback

Германски стартъп за летящи таксита преговаря за финансиране с Франция

Условията най-вероятно ще включват обособяване на производство в страната

18:53 | 13.05.24 г.

Германският стартъп Lilium NV е в напреднали преговори с френското правителство за осигуряване на субсидии и гаранции по заеми в замяна на установяване на производство във Франция, съобщава Bloomberg.

Това предлага възможен отдих за разработчика на летящи таксита, след като се опита да привлече ново финансиране в Германия.

Разширяването ще включва до 400 млн. евро инвестиции и може да създаде до 850 нови работни места във Франция, съобщи Lilium. Компанията проучва няколко евентуални местоположения за изграждане на завода, включително комплекса за производство на аерокосмически батерии в Нова Аквитания, Югозападна Франция.

Lilium очаква дискусиите да приключат през следващите седмици.

Дискусиите за финансиране с Франция продължават, докато Lilium и друг разработчик на летящи таксита, Volocopter GmbH, изпитват затруднения за набиране на средства в Германия.

Volocopter обяви миналия месец, че води "трудни преговори" за финансиране, което да гарантира оцеляването ѝ. Lilium осигури допълнителни линии за финансиране чрез споразумение за закупуване на акции на определена цена с инвестиционния фонд Yorkville Advisors Global по-рано този месец.

Lilium започна производството на своя реактивен самолет, който се отличава с малки канални вентилатори и два чифта крила, като се очаква превозното средство да влезе в експлоатация през 2026 г.

Компанията обяви, че разполага с над 780 броя самолети, които вече са поръчани чрез комбинация от резервации и меморандуми за разбирателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.05.24 г.
fallback
Още от Новини виж още