fallback

Британски консорциум влага 9 млрд. долара в добив на минерали за батерии в Индонезия

Средствата ще бъдат използвани за развитието на индустриален парк в район на Бантаенг, изтъкват от министерството на инвестициите

09:37 | 01.06.23 г.

Британски консорциум, включващ миннодобивната компания Glencore, ще инвестира около 9 млрд. долара в Индонезия в сектора за добив на минерали за електромобилни батерии, съобщава Ройтерс.

Индонезия, страната с най-големи залежи на никел в света, се стреми да развие индустрия за електромобилни батерии, привличайки големи международни инвеститори – от производители на клетки и миннодобивни компании до автомобилни концерни.

Министърът на инвестициите Бахлил Лахадалия не посочи как точно ще бъдат използвани въпросните 9 млрд. долара, но изтъкна, че средствата ще бъдат използвани за развитието на индустриален парк в район на Бантаенг на остров Сулавеси, който ще бъде захранван с вятърна енергия.

От ресорното министерство потвърждават, че консорциумът включва фирми като Glencore, индонезийската държавна минна компания Aneka Tambang, компанията Umicore и енергийната фирма Envision Group.

Тото Нугрохо, главен изпълнителен директор на държавната компания за батерии Indonesia Battery Corporation, заяви, че инвестицията се очаква да помогне на Индонезия да навлезе на британския и европейския пазар.

През 2020 г. правителството на Индонезия забрани износа на непреработена никелова руда, за да осигури доставки за съществуващи и потенциални инвеститори, като същевременно се опитва да привлече глобални производители на електромобили като Tesla и китайската BYD Co.

За да привлече външни инвеститори, индонезийското правителство трябва да обособи благоприятна среда за бизнес с фокус върху електромобилите. Поради тази причина в началото на април властите намалиха данъка върху добавената стойност (ДДС) за продажбите на електрически коли до 1% от 11 на сто преди това, за да насърчат налагането на това задвижване.

Последният привлечен международен инвеститор е Ford Motor Co., като американският концерн подписа по-рано този месец окончателно инвестиционно споразумение с PT Vale Indonesia и китайската Zhejiang Huayou Cobalt за изграждането на завод за преработка на никел на стойност 4,5 млрд. долара в Югоизточен Сулавеси. Съоръжението за киселинно излужване под високо налягане, разположено в Помалаа, където Vale управлява никелова мина, се очаква да произвежда годишно 120 хил. тона смесен хидроксиден преципитат - материал, извлечен от никелова руда, който се използва при производството на батерии за електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 01.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още