fallback

ALD Automotive придоби компанията за мобилност LeasePlan срещу 4,8 млрд. евро

Обединеното предприятие ще разполага с общ автопарк от 3,3 милиона превозни средства и с 15 700 служители

13:44 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ALD Automotive придоби компанията за управление на автопаркове и мобилност LeasePlan в сделка за 4,8 млрд. евро от консорциум, ръководен от TDR Capital, съобщава групата на своя сайт.

Трансакцията позиционира обединената група като глобален играч в областта на устойчивата мобилност с общ автопарк от 3,3 милиона превозни средства и с 15 700 служители.

Обединеното предприятие ще се възползва от мащаба и допълнителните възможности, за да засили конкурентоспособността си и да осигури устойчив растеж, като същевременно генерира 440 млн. евро синергии, изтъкват от ALD.

След придобиването на LeasePlan, която притежава банков лиценз, позволяващ ѝ да набира депозити съгласно холандската схема за гарантиране на депозити, ALD става финансова холдингова компания, регулирана институция, контролирана от Европейската централна банка (ЕЦБ). ALD продължава да поддържа стабилна капиталова позиция, която проправя пътя за потенциално повишаване на кредитните рейтинги, изтъкват още от групата.

В съответствие с ангажимента си Societe Generale ще остане дългосрочен мажоритарен акционер в ALD с 52,6% от капитала и 40-месечен период, в който няма да могат да се провадт акциите. Бившите акционери на LeasePlan държат 30,75% от капитала на комбинираното предприятие и са обект на 12-месечен ангажимент за непродажба.

Занапред финансовите резултати на LeasePlan ще бъдат консолидирани с отчетите на ALD.

Междувременно стана ясно, че главният изпълнителен директор на ALD Automotive-LeasePlan Тим Албертсен назначи Педро Диас за управляващ директор за България, за да продължи да ръководи стратегическото развитие в страната. От 2020 г. насам Педро Диас заема длъжността главен изпълнителен директор на "АЛД Аутомотив" ЕООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 23.05.23 г.
fallback
Още от Новини виж още