fallback

Белият дом: Toyota е напълно ангажирана с електромобилите

Новото ръководство на японския автопроизводител се фокусира изцяло върху това задвижване, изтъква старши съветникът на Белия дом Джон Подеста

12:00 | 03.05.23 г.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. е „бил изостанал“ при производството на електромобили, но сега е „напълно ангажиран“ с това задвижване, заяви старши съветникът на Белия дом Джон Подеста, който наскоро се срещна с ръководството на компанията.

„Мисля, че те ще се придържат към плъгин хибридите за известно време, може би по-дълго от някои от другите компании, но вече са напълно посветени на електрификацията под новото си ръководство“, изтъква Подеста, цитиран от Ройтерс, по време на кръгла маса с журналисти.

Той се е срещнал с главния изпълнителен директор на Toyota Research Institute Гил Прат и главния административен директор на Toyota North America Кристофър Рейнолдс. Миналия месец Toyota заяви, че ще представи 10 нови модела, захранвани с батерии, и ще се стреми към продажби от 1,5 млн. броя на изцяло електрически коли до 2026 г.

Toyota, включително нейната луксозна марка Lexus, сега разполагат само с три модела с батерии на пазара, като миналата година групата продаде по-малко от 25 хил. броя в глобален план.

Инвеститори и екологични групи критикуват концерна, че възприема значително по-бавно това задвижване, отколкото други компании.

През август Toyota заяви, че ще увеличи предвидената инвестиция в планиран завод за батерии в Северна Каролина от 1,29 млрд. долара на 3,8 млрд. долара.

Миналия месец Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) предложи драстични съкращения на емисиите за нови автомобили и камиони до 2032 г. EPA изчислява, че това ще помогне за увеличаване на дела на електромобилите дотогава до 67% от общия пазар.

Администрацията на американския президент Джо Байдън многократно отказа да одобри поставянето на краен срок за постепенно премахване на превозните средства, работещи само с двигател с вътрешно горене, както направи щата Калифорния.

„Не смятаме, че това е необходимо на този етап“, посочва от своя страна Подеста.

Съветникът по инфраструктурата на Белия дом Мич Ландрийо и Подеста се срещнаха с изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск през януари. Ландрийо заяви в съвместното интервю пред Ройтерс с Подеста, че администрацията на Байдън е провела конструктивни разговори с Мъск относно електромобилите.

Байдън се ангажира да изгради американска мрежа от 500 хил. зарядни станции за електромобили до 2030 г., като използва 7,5 млрд. долара от фондовете в подкрепа на инфраструктурата.

„Накарахме (Tesla)... да отвори тяхната мрежа, което ни отведе много по-близо и много по-бързо до крайната цел да изградим гръбнака от зарядни станции за електромобили. Имаме 500 хил. от тях. Нужни са ни над 3 млн. броя“, посочва Ландрийо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 03.05.23 г.
fallback
Още от Новини виж още