fallback

Японската Nidec отчете първа тримесечна загуба от 10 години насам

Компанията предупреждава за забавяне на възстановяването на глобалното производство на автомобили

14:11 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският производител на електрически двигатели Nidec Corp. в отчете първата си тримесечна оперативна загуба от десетилетие насам, тъй като компанията беше засегната от скока в разходите за преструктур9иране и трудностите около доставките на полупроводници и други компоненти, съобщава Ройтерс.

Загубата от 24,3 млрд. йени (181,01 млн. долара) за тримесечието януари-март е по-голяма от очаквания от анализаторите дефицит от 11,75 млрд. йени, показва анкета на Refinitiv.

„Бизнес средата около Nidec остава тежка“, посочва компанията, предупреждавайки за забавяне на възстановяването на глобалното производство на автомобили наред с други насрещни ветрове.

Освен това Nidec беше притисната и от спада в темпа на растеж на пазара на електрически превозни средства в Китай.

Nidec заложи агресивно на растежа на пазара на електромобили, инвестирайки мащабно в производството и развитието на тяговия двигател, който съчетава трансмисия, мотор и електроника за управление на мощността на електрическо превозно средство.

По-рано компанията заяви, че планира да пусне модел от трето поколение на своята система за електрически оси през 2025 г., след като започна производството на системата от второ поколение в Гуанджоу, Китай, миналия септември.

Кадзуйоши Сайто, старши анализатор в Iwai Cosmo Securities, изтъква, че данните предполагат, че Nidec е станала малко по-оптимистична за бизнеса, но въпреки това условията не изглеждат толкова ясни, особено в областта на електромобилите.

„В области като електроуреди, промишленост, икономическите перспективи са несигурни. Бизнесът се движи относително в съответствие с макроикономиката, което ме кара да се чудя доколко ще има възстановяване“, коментира Сайто.

Nidec ще проведе пресконференция относно финансовия отчет във вторник, на основателят Шигенобу Нагамори ще се обърне към журналисти и анализатори.

През последното тримесечие компанията претърпя сериозен удар, свързан с преструктурирането, тъй като беше принудена да намали рязко фиксираните разходи.

Анализаторите очакваха натиска за преструктуриране да остави голяма следа върху резултатите за тримесечието, тъй като процесът вече беше започнат през предходното тримесечие и компанията беше отбелязала този ход предварително.

Резултатите, които рязко контрастират с печалбата от 36,9 млрд. йени от същия период година по-рано, отбелязват първата тримесечна загуба на Nidec от януари-март 2013 г.

За фискалната година, започнала на 1 април, базираната в Киото фирма прогнозира оперативна печалба от 220 млрд. йени, спрямо средна прогноза на анализатори за 210,87 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 24.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още