fallback

AB Volvo записва рекордно тримесечие въпреки инфлацията и проблемите с доставките

Оперативната печалба на Volvo расте с 45% до 18,4 млрд. шведски крони, като при всички показатели компанията надминава пазарните прогнози

20:19 | 12.04.23 г. 1

Шведският производител на тежкотоварни превозни средства AB Volvo отчете рекордна печалба за първото тримесечие, като компанията успя да увеличи приходите и маржа въпреки проблемите с доставките и ускорената инфлация, съобщава Ройтерс.

Акциите на концерна поскъпват с 9,6% в последния час от редовната търговия на борсата в Стокхолм.

Оперативната печалба на Volvo расте с 45% до 18,4 млрд. шведски крони (1,76 млрд. долара) за периода януари-март, което е доста над 12,9-те млрд. крони, очаквани от анализатори, анкетирани от Refinitiv Eikon.

Шведската компания заяви още през януари, че очаква "смущенията, прекъсванията и допълнителните разходи" да продължат да препъват бизнеса ѝ, като нажежената инфлация и енергийната криза допълнително усложняват ситуацията.

Volvo не уточнява какво е стимулирало резултата и не предоставя перспектива за печалбата в доклада, публикуван късно вечерта във вторник.

„Вярваме, че това тримесечие беше повлияно от повишенията на цените и от подобренията в рамките на веригата на доставки, водещи до по-малко на брой прекъсвания на производствените линии, позволявайки на фирмата да постигне много силни резултати“, коментират анализатори от JPMorgan.

Volvo и негови съперници като германските Daimler Truck и Traton се борят с недостига на полупроводници и по-широките проблеми с веригата на доставки, както и с логистичните препятствия, произтичащи от войната в Украйна и пандемията от коронавирус.

Резултатите на Volvo биха могли да сигнализират за широко подобрение в индустрията, с особено положителен „прочит“ за Daimler Truck, Traton и италианската Iveco, както и за техните доставчици, добавят от JPMorgan.

Jyske Bank заяви в бележка до клиенти, че макар печалбата да е силна, брокерската компания все още се притеснява, че приемането на поръчки от Volvo може да се забави и че клиентите на производителя на камиони могат да се сблъскат със застой в дейността на фона на глобалната икономическа слабост.

Стойността на продажбите на Volvo за тримесечието расте до 131,4 млрд. крони от 105,3 млрд. крони година по-рано и надхвърля 118,6-те милиарда крони, очаквани от анализаторите.

Маржът върху коригираната печалба на концерна се повиши до 14 % от 12 % година по-рано.

Приходите от продажбите в сегмента на камионите нарастват до 89,6 млрд. орони от 69,6 млрд. крони за тримесечието на 2022 г., надхвърляйки пазарните прогнози за 79,7 млрд. крони.

Оперативната печалба на звеното скочи до 12,7 млрд. крони от 8,7 млрд., крони година по-рано, докато анализаторите очакваха спад до 8,4 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 12.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още