fallback

VW започва сервизна акция по 143 хил. автомобила от модела Atlas

Собствениците на въпросния модел са призовани да оставят седалките до шофьора празни, тъй като системата за защита на пътниците може да деактивира защитните възглавници

12:20 | 05.04.23 г.

Базираните в САЩ собственици на 143 хил. автомобила Volkswagen Atlas не трябва да позволяват на хора да сядат на предните пътнически седалки, докато системите за откриване на пътници в тези превозни средства не бъдат коригирани, предупреждава Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), цитирана от Ройтерс.

Сервизната акция обхваща превозни средства модел Atlas, произведени в периода 2018-2021 г., както и версията Atlas Cross Sport от 2020 г. Проблемът засяга потенциални дефектни системи за откриване на пътници на седалката до шофьора.

Системата може да не работи правилно заради неизправни кабели и да деактивира предпазната възглавница за пътника отпред, дори когато седалката реално е заета. Деактивирана въздушна възглавница няма да се разгърне в случай на катастрофа, което увеличава риска от нараняване на пътника, изтъква NHTSA.

От своя страна Volkswagen заяви, че в момента разработва корекция, която се очаква да бъде готова в края на 2023 г. През 2020 г. германската компания представи нов кабел за справяне с потенциални проблеми със системата.

VW каза, че не знае за катастрофи или наранявания, свързани с изтеглянето.

Производителите на автомобили са задължени да поставят сензори, които деактивират въздушните възглавници за пътника отпред, ако усетят присъствието на деца или възрастни с нисък ръст, за да предотвратят сериозно нараняване или смърт при разгръщане на въздушната възглавница - събитие, което включва известна сила.

Германският автомобилен производител започна разследване на проблема през август 2019 г. На среща през 2021 г. Volkswagen каза, че „според анализ на полевите данни повредата е много спорадична, като предупредителният индикатор на таблото светва веднага след повреда“, става ясно от резюме, подадено до NHTSA.

През февруари регулаторът поиска среща в групата, за да обсъдят ефективността на системата за защита на пътниците в Atlas, посочва Volkswagen. Автомобилният производител проведе среща с NHTSA и на 23 март, за да обсъди решението за сервизната акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 05.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още