fallback

В знаково решение Хамбург забранява таксита с двигатели с вътрешно горене от 2025 г. 

Над 350 таксита в града в момента са или електрически, или с водородно задвижване 

12:55 | 16.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Хамбург ще бъде първата федерална провинция, в която от 2025 г. няма да се допускат таксита с двигатели с вътрешно горене. Особено в транспортния сектор е необходимо да се постигне бърз напредък в опазването на климата, заяви сенаторът по транспорта Анджес Тяркс (Зелени). „Постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене за такситата в Хамбург е добър пример за това“, казва той, цитиран от DPA.

Още сега чрез преминаването към таксита, задвижвани с електричество и водород, ще бъдат спестени 2 хил. тона въглерод диоксид годишно. “Ако електрифицираме целия автопарк в Хамбург, това ще бъде 25 хил. тона годишно", казва сенаторът. “Надяваме се, че това решение в Хамбург ще има сигнален ефект - както за Германия, така и за цяла Европа”. 

През 2021 г. Хамбург стартира проекта Zukunftstaxi („Такси на бъдещето“), за да насърчи преминаването към местни таксита без емисии. По данни на властите в момента по пътищата на Хамбург се движат над 350 такива таксита, 25 от които работят с водород. С дял от 12% от тези по-малко замърсяващи превозни средства, таксиметровият парк на Хамбург вече е на първо място в страната по този показател. 

Голямото търсене на местни таксита без вредни емисии показва, „че индустрията е готова и желае да остави ерата на двигателите с вътрешно горене зад гърба си", казва Тяркс. „Електрическите таксита показаха също така, че са надеждни, удобни и по-евтини за експлоатация в сравнение с такситата с двигател с вътрешно горене". 

Представителите на индустрията също определиха проекта „Такси на бъдещето" като успешен. „Твърдо вярваме, че бъдещето на нашата индустрия е електрическо и че тази дата на преобразуване е осъществима", заяви главният изпълнителен директор на Hansa Taxi Томас Лозе.

Според Александър Мьонх, ръководител на платформата за пътувания с таксита Free Now за Германия и Австрия, Хамбург „отново задава тон по темата за преобръщането на транспорта в Германия". Решаващият лост тук се криел в тясното сътрудничество на всички участници в градската мобилност. Почти 80% от наличните в Хамбург местни таксита без вредни емисии вече се предлагат с посредничеството на Free Now. Отзивите на предприемачите и пътниците са положителни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 16.02.23 г.
fallback
Още от Новини виж още