fallback

Tesla е напът да удвои пазарната си оценка спрямо януарското дъно

Все пак компанията трябва да извърви дълъг път, за да се възстанови от миналогодишния спад от 65%

17:00 | 09.02.23 г.

Tesla Inc. е напът да удвои своята пазарна капитализация спрямо отчетеното дъно през януари, подкрепена от силното борсово рали през последните дни и от положителните ефекти от ценовите намаления на моделите на американския електромобилен концерн, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите на Tesla расте с 4,1% до 209,50 долара за брой часове преди старта на редовната търговия на борсата в Ню Йорк. По този начин книжата на концерна поскъпват общо със 106% спрямо отчетеното на 6 януари дъно, подчертавайки завръщането на инвеститорите към акциите на компаниите, демонстриращи голям потенциал за растеж (growth stocks), надявайки се, че Федералният резерв на САЩ скоро ще прекрати своята агресивна политика на повишаване на лихвите.

Ръководената от Илон Мъск компания привлече отново инвеститорите със своя силен тримесечен отчет. В същото време предприетото намаление на цените през януари изглежда работи, стимулирайки търсенето на електромобилите на производителя.

Пазарната капитализация на Tesla отново расте, тъй като пазарът вярва, че Фед ще отговори на очакванията на инвеститорите, смята Ерик Шифър, главен изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис инвестиционна компания Patriarch Organisation. Добрите резултати за четвъртото тримесечие и „намаляването на цените“ също тласкат нагоре оценката, добавя Шифър.

Книжата на Tesla се възстановяват значително през последния месец спрямо дъното, достигнато на 6 януари. Източник: Bloomberg L.P.

„Tesla определено беше основната цел при покупките на дребно от началото на годината“, коментира Марко Ячини от Vanda Securities. Интересът на инвеститорите на дребно към Tesla не е необичаен, тъй като „компанията е техен фаворит“, добавя той.

Но дори след удвояването на пазарната си оценка спрямо януарското дъно, Tesla трябва да извърви дълъг път, за да се възстанови от миналогодишния спад от 65%.

През последната пълна седмица на януари акциите на Tesla се представиха особено силно, като в периода 23-27 януари книжата ѝ поскъпнаха с 33%, записвайки най-добрата си седмица от май 2013 г. Само в петък (27 януари) акциите на компанията прибавиха 11% към стойността си, достигайки ниво от 177,88 долара.

По време на представянето на последния отчет на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията е напът да постигне целта си за производството на 2 млн. автомобила през 2023 г. Tesla надмина очакванията както за приходите, така и за печалбата, като записа общи приходи в размер на 24,32 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 09.02.23 г.
fallback
Още от Новини виж още