fallback

Загубата на Nio расте през третото тримесечие на фона на увеличените разходи

Все пак компанията очаква доставките да нараснат почти двойно през текущото тримесечие

20:57 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският производител на електрически автомобили Nio Inc. отчете по-голяма от прогнозите тримесечна загуба поради скока в разходите и заяви, че очаква доставките да нараснат почти двойно през текущото тримесечие.

Много от електромобилните производители  в Китай се сблъскват с повишаване на разходите за батерии, засилващата се конкуренция и отслабващи продажби.

През последните месеци компании като Nio, Xpeng Inc. и Li Auto Inc. разчитаха на силното търсене, което има помогна да се превърнат в основни конкуренти на пазарните лидери BYD Co. и Tesla Inc.

Nio очаква доставките на своите превозни средства, където влизат хибриди, електромобили и коли с водородни горивни клетки, да достигнат диапазон 43-48 хил. броя през четвъртото тримесечие. През предходното тримесечие компанията достави 31 607 превозни средства.

Продажбите на Nio на изцяло електрически модели нарастват с 38,2%, докато доставките скачат с 29,3 на сто на годишна база.

Базираната в Шанхай компания съобщи, че нетната ѝ загуба се увеличава до 4,14 млрд. юана (571,20 млн. долара) през тримесечието, приключило на 30 септември, спрямо отчетената преди година загуба в размер на 2,86 млрд. юана.

Междувременно Nio изостава от очакванията както по отношение на производството, така и при доставките през октомври на фона на оставащите в сила анти-Covid ограничения в някои китайски провинции. Прекъсванията са довели до загуба на около 7000 електрически превозни средства в производството на концерна, което означава, че доставките му са намалели с около 5000 броя.

Миналата седмица Nio отчете 10 059 доставки за октомври, което е със 7,5% по-малко от данните през септември, но на годишна база представлява ръст от 174,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 10.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още