fallback

Работата по автомобила на Apple продължава?

Превозното средство ще бъде снабдено със система от пето ниво на автономност

22:47 | 13.07.22 г.

Слуховете, че Apple планира да разработи електромобил се носят с години из пространството на автомобилната индустрия. Тайният проект „Титан“ е свързан с производството на автомобил, който ще революционизира пазара по този начин, по който iPhone промени сектора на мобилните телефони преди 15 години.

Но вътрешнофирмените неразбирателства, провалените преговори с редица автомобилни концерни и разпускането на екипите досега възпрепятстваха напредъка по този проект, пише Automobilwoche.

Докато американският блогър Уейн Ма не публикува нова информация по темата. Според него разработката на превозното средство вече напредва, като се провеждат дори и полеви тестове за пред ръководството на Apple.

Твърди се, че превозното средство има футуристичен вид отвътре и отвън, със седалки, обърнати навътре, така че пътниците да могат да седят един срещу друг. Разбира се, налични са всички предложения, познати от други устройства на Apple, като Apple Music и Apple TV. 

Шофиране чрез система от пето ниво на автономност?

Електрическото задвижване не е нещо необичайно в наши дни. Ако Apple Car иска да се превърне в нещо повече от една кола сред множеството, тя трябва ясно да се откроява от конкуренцията. Споменатата интеграция в света на Apple със сигурност би била предимство, но тя може да се прояви само ако колата предлага напълно автономно придвижване. Явно това е целта на разработчиците.

Apple Car трябва да работи без контроли като волан или педали. Това би означавало, че превозното средство ще бъде оборудвано със система от пето ниво на автономност, т.е. придвижване на автомобила без човешка намеса или надзор.

Досега нито един конкурент от света на автомобилите или технологиите не е успял да направи това, нито Waymo, нито Mobileye, нито Tesla или Mercedes. Остава да видим дали Apple е открила разковничето при технологията.

Добре известно е, че в компанията от Купертино има много опитни програмисти, но други, също толкова талантливи служители работят по този проблем от години и все още не са напреднали повече от трето ниво на автономност.

Поне засега Apple Car остава далече от перфектния автомобил – говори се, че замалко да стане инцидент на тестовата писта. Проектът изглежда създава противоречия и в самата компания.

Твърдението, често изразявано в миналото, че създаването на производствено съоръжение за автомобили е толкова сложно, че новите компании не могат да се справят с процеса, беше опровергано от многобройните нови марки автомобили през последните години. Има и друга възможност: много утвърдени производители се сблъскват със свръхкапацитет и трябва да затворят някои от своите заводи. Вместо да изгражда нова фабрика и да започва от нулата, Apple може да поеме един от тези заводи и да използва съществуващите производствени мощности и компетентен персонал.

Не е ясно дали някога ще има Apple Car. Но дори слуховете за това изнервят утвърдените производители и ги стимулират да наблягат на технологичните разработки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още