fallback

Въпреки спада при общите продажби търсенето на електромобили на BMW расте

Продажбите на елкетрически коли на концерна нарастват до 75 891 броя през първото полугодие

20:30 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на германския автомобилен концерн BMW през първото полугодие се свиват с 13,3% на годишна база, въпреки че компанията отчита двукратно увеличение при доставките на електромобили от марките BMW и Mini, съобщава Bloomberg.

През разглеждания период продажбите на електрически коли в групата се увеличават до 75 891 броя. Този растеж подчертава акцента, поставен от BMW върху ускоряването на прехода към електрическа мобилност и потвърждава силното търсене на нейните изцяло електрически модели. 

Автомобилната индустрия продължава да е сблъсква с проблеми относно геополитическата обстановка в Източна Европа, ефекта от коронавирусните мерки в Китай и продължаващите нарушения във веригите на доставка на полупроводници.

Въпреки всичко BMW смята, че е напът да постигне целта си за продажбите на изцяло електрически автомобили за 2022 г., като ги увеличи двойно спрямо миналата година.

В края на миналия месец концернът одобри началото на програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. евро, която трябва да започне през юли. По-голяма част от обратното изкупуване се отнася за обикновени акции на стойност 1,85 млрд. евро, като остатъкът са привилегировани книжа.

Най-големият производител на луксозни автомобили в света по пазарен дял за 2021 г. започна мащабна трансформация към електрическа мобилност, инвестирайки милиарди евро в разработване на електромобили и в изграждане на фабрики и развойни центрове.

Компанията обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро в завода си в Щайр, Австрия, до 2030 г., за да позволи на съоръжението да разработва и произвежда следващо поколение електрически задвижващи системи, започвайки през 2025 г. Сумата включва инвестиция от около 710 млн. евро, които ще бъдат насочени изцяло към производството.

В същото време BMW вложи 170 млн. евро в научноизследователски център за разработка на технологии за батерии, където концернът ще изследва процесите на създаване на стойност при клетките с цел да помогне на доставчиците да произвеждат продукти според нейните спецификации. Производството на мостри на следващо поколение литиево-йонни батерии ще се извършва в центъра, който ще бъде ситуиран в Парсдорф, близо до Мюнхен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още