fallback

Audi се въздържа от прогнози за годината заради войната в Украйна

Марката отчете рекордна печалба за 2021 г. в размер на 5,5 млрд. евро

18:05 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С оглед на войната в Украйна дъщерното дружество на германската група Volkswagen Audi отказва да прави каквито и да било прогнози за тази година.

„През март и април очакваме значителни проблеми при производството“, изтъква финансовият директор на марката премиум автомобили Юрген Ритерсбергер, цитиран от Automobilwoche. Как това може да бъде наваксано през втората половина на годината и какви последици ще има войната върху световната икономика в момента не може да се предвиди, добавя той.

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман изтъкна, че досега компанията е набавяла всички необходими кабели за автомобилите, произведени в Украйна.

Украинските доставчици се опитват да продължат да работят. „Понякога това се случва в близост до някой бункер. Остава неясно до каква степен се случват нещата там“, признава Дюсман.

Сега доставчиците на Audi увеличават капацитета си в Румъния, Унгария, Тунис и Мароко, а доставките за Европа се извършват още от Китай и Мексико.

audi

За миналата година Audi успя да продаде едва 1,7 млн. автомобила поради липса на полупроводници, въпреки че отчете приходи от продажби в размер на 53 млрд. евро и рекордна оперативна печалба от 5,5 млрд. евро. Сравнително високите цени на автомобилите, силните резултати от дъщерните дружества Lamborghini и Ducati, както и валутните ефекти допринесоха за това. Маржът на оперативната печалба на компанията достига 12,5%.

През 2021 г. Audi успява да произведе общо 1,57 млн. превозни средства, от които 169 000 са изцяло електрически коли. Делът на автомобилите на марката с алтернативно задвижване (хибриди и електромобили) достига 10,7% от общо произведените. 49% от тях представляват плъгин хибриди, докато останалите са изцяло електрически коли.

Произведени са 43 866 броя Audi e-tron през миналата година. Това е най-продаваният електрически премиум SUV модел в Европа за 2021 г., твърди марката.

Според Ритерсбергер Audi е стабилизирал производството през януари и февруари на фона на подобрените доставки на полупроводници. Той очаква допълнително облекчаване на недостига на чипове до края на годината. Все още никой обаче не може да каже как ще се отрази върху бизнеса продължаващата война в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още