fallback

Volkswagen си осигурява достъп до суровини, нужни за производството на батерии

Концернът сключи договори с редица компании, сред които белгийската Umicore и китайската Gotion High-Tech

21:32 | 09.12.21 г.

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG обособи ключови партньорства, за да си осигури суровини, които ще му помогнат да реализира амбициозната си стратегия за електрическите превозни средства и да надвие конкурента Tesla, съобщава Ройтерс, цитирайки групата. 

В основата на трите споразумения, които са част от плана на VW в размер на 30 милиарда евро за изграждане на заводи за батерии и закупуване на материали, е планирано съвместно предприятие с белгийската компания за производство на химикали Umicore.

Предприятието ще има за цел да доставя катодни материали за европейските фабрики за батерийни клетки на VW, които трябва да бъдат изградени и въведени в експлоатация до 2030 г. Предприятието ще започне производството през 2025 г. с капацитет от 20 гигаватчаса (ГВтч) в планираното съоръжение в Залцгитер, Германия, което ще бъде изградено съвместно с китайската Gotion High-Tech.

Целта на съвместното предприятие е да достигне годишен производствен капацитет от до 160 ГВтч до края на десетилетието, достатъчно за захранване на приблизително 2,2 милиона електрически коли.

На по-късен етап VW и Umicore ще  се стремят да включат рафинирането и рециклирането на батерии в обхвата на партньорството.

VW също така сключи споразумение с разработчика на литий Vulcan Energy Resources за доставки на метала, извличан в германия с помощта на геотермална енергия. Договорът е с давност от 5 години, като ще влезе в сила от 2026 г. със старта на доставките.

В опит да разработи подобрена производствена технология за планираните заводи за клетки, VW също така инвестира в стартъпа за батерии 24M, основан от представители на Масачузетския технологичен институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още