fallback

Toyota се сблъсква с ново прекъсване на производството заради кризата с доставките

Концернът спира работа в две от своите съоръжения в Япония за около три дни

22:02 | 09.12.21 г.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. спря производството в две фабрики в Япония поради недостига на компоненти, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на компанията.

Прекъсването няма да позволи на Toyota да се върне към нормалните темпове означава, че Toyota не може да се върне към нормалните производствени темпове през декември, както планираше първоначално. 

Преди това концернът заяви, че се надява да възстанови своите операции до обичайното им ниво за първи път от седем месеца насам през декември, след като глобалният дефицит на полупроводници помрачи индустрията.

Производството в двете фабрики беше спряно в сряда и се очаква периодът на затворени врати да продължи около три дни, споделя говорителят пред Ройтерс, като добави, че това е предизвикано от прекъсванията във веригите на доставка в Япония, както и от липсата на работна ръка във Виетнам поради пандемията от коронавирус.

В средата на декември компанията обяви, че очаква да изгради през декември около 800 000 автомобила в глобален мащаб. През октомври компанията информира някои свои доставчици, че декемврийското производство ще достигне 980 000 автомобила. Това беше коригирано в посока надолу, след като Toyota извърши преглед на състоянието на своите вериги на доставка.

Toyota очаква сегашното прекъсване да изтрие 3500 автомобила от производството ѝ, но въпреки това компанията запазва целта си за изграждане на 9 млн. превозни средства до края на фискалната година, приключваща на 31 март.

Въпреки производствените трудности концернът, най-големият в света по пазарен дял за 2020 г., успя да отчете 48-процентен скок на оперативната печалба през второто фискално тримесечие. Печалбата нарасна до 749,9 млрд. йени (6,72 млрд. долара) спрямо 506,0 млрд. йени (4,53 млрд. долара), отчетени през същия период на предходната година, когато световната автомобилна индустрия се бореше с щетите от пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още