fallback

Електромобили за 120 млрд. долара са продадени през 2020 г.

Европа изпревари Китай и е най-големият пазар на електромобили в световен мащаб

11:29 | 29.04.21 г. 6

След десетилетие на сериозен ръст към края на 2020 година по световните пътища се движат 10 млн. електромобила, пише в анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Само през миналата година регистрациите на електромобили се увеличават с 41%, докато при конвенционалните автомобили има спад на продажбите от 6 на сто.

Потребителите са похарчили 120 млрд. долара за покупката на електромобили през миналата година. В същото време правителствената подкрепа за сектора се изчислява на 14 млрд. долара.

През 2020 година са продадени 3 млн. електромобила, което е дял от 4,6% от общите продажби на автомобили, сочат още данните на МАЕ.

Другата интересна тенденция от миналата година е, че Европа изпревари Китай и вече е най-големият пазар на електромобили в световен мащаб.

Интересът към електромобилите няма да остане тенденция само през 2020 година - още през първото тримесечие на 2021 година продажбите се увеличават със 140%. Двигател на ръста този път е Китай с около 500 хил. продажби. Европа е втора с 450 хил. продадени електромобила.

Доброто представяне на сектора през миналата година и в началото на тази се дължи на няколко фактора.

На първо място това е, разбира се, широката подкрепа от правителствата и институциите по света.

Електрическата мобилност е една от стъпките за намаляване на въглеродните емисии. През 2020 година повече от 20 държави по света заявяват, че ще забранят продажбите на конвенционални двигатели в следващите години.

Нещо повече - в много държави се създадоха схеми в подкрепа на сектора, за да не загуби инерцията, натрупана в последните години, заради пандемията от коронавируса. Но като цяло през последните пет години субсидиите за електромобилите намаляват и това показва, че те стават все по-атрактивни за потребителите.

Една от причините за това е цената. Технологиите се развиват и разходите за покупката, както и издръжливостта на батериите, вече стават поносими за потребителите.

На този фон производителите на електромобили съобщават масово за разширяване на портфолиото си и разработване на нови модели. Увеличават се и моделите на тежкотоварните електромобили, като четирите големи производителя в сектора заявяват планове за развитие на електрически двигатели.

Пазарите на електромобили имат много голям потенциал особено ако светът ускори усилията си за опазване на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още