fallback

Защо BMW не успя да стане европейската Tesla?

Моделът E1 e доказателство, че през 90-те години електромобилите са били готови за пазара

17:12 | 04.08.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологията на електромобилите се развива със стремителни темпове още в началото на 90-те години. Повечето производители обаче се занимават повърхностно с тази тема, без да проявяват сериозен интерес. В катализатор на процеса се превръща решение на законодателите в Калифорния, според което поне 2% от автомобилите в щата трябва да бъдат с нулеви вредни емисии.

Концернът GM реагира и пуска на пазара неуспешния EV1, но подразделението  BMW Technik се справя далеч по-добре и разработва този невероятен електромобил Е1, който предлага пробег от цели 250 км. Благодарение на специална система за зареждане батерията се пълни за 2 часа, а при използване на стандартна розетка времето се увеличава до 6-8 часа.

Дори с по-малко ефективни батерии на основата на натриев сулфат (капацитет 19,2 кВт/ч) като възможности Е1 от 90-те години на миналия век превъзхожда сегашния баварски електромобил BMW i3.

Машината от първото поколение (червената на цвят) е показана в Мюнхен през 1992 г. Екип на изданието Autocar е поканен на презентацията, като реакцията на британските журналисти е следната: "Е1 предлага отлична форма, добра ефективност за използване на пространството, приличен комфорт и впечатляващ силов агрегат. Дори по мерките на BMW  това е отличен автомобил".

Баварците са наясно, че за да се харесат на потребителите, електромобилите не трябва да бъдат тежки и скучни. Затова E1 е направен от свръхлеки материали, като цялата тежест пада ниско в пределите на междуосието. Колата тежи едва 900 кг., което е забележително постижение.

Задвижващият агрегат предлага скромните 45 к.с. и 150 Нм, което е напълно достатъчно за движение в града. Основното преимущество е, че максималният въртящ момент е на разположение на водача мигновено. По аналогия с BMW Z1 и Е1 трябва да излезе в ограничена серия, но като цяло идеята е друга - този модел трябва да изпробва технологии за планираното електрическо 3-Series E36. 

Кои са проблемите, с които се сблъскват германците, вижте в целия материал в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още