fallback

Volvo проучва по-тясно сътрудничество с Geely в Китай

Шведският концерн вижда множество области, в които може да работи съвместно с китайската компания

21:42 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шведският концерн Volvo AB планира да си сътрудничи със Zhejiang Geely Holding Group Co на китайския пазар, съобщава Bloomberg. 

Geely инвестира 3,25 млрд. евро (3,7 млрд. долара) във Volvo в края на 2017 г., превръщайки се в най-големия акционер в дружеството.

Инвестицията, която китайската компания направи тогава, добави шведския производител към широкото портфолио на председателя на Geely и основен акционер Ли Шуфу.

„Виждаме много области, в които смятаме, че Geely може да добави своите познания и компетентност“, включително на китайския пазар чрез „конкретни технологии“, споделя в интервю главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундстед.

По времето, когато Geely стана акционер в шведския концерн, компанията заяви, че се стреми да даде тласък на бизнеса с електрически превозни средства, автономните коли и свързаността, с което да стимулира развитието на Volvo.

“В добри отношения сме с колегите (от Volvo – бел.ред.), посочват от китайската компания в имейл, отказвайки да коментират подробности на този етап.

Volvo отчете ръст при оперативната си печалба през изминалата година и повиши своя дивидент, заявявайки през януари, че очаква търсенето на ключовите пазари да се задържи на фона на нарастващата икономическа несигурност.

Основните тенденции, които влияят на автомобилната индустрия в Европа остават същите от 2018 г. - въпросът с Brexit е нерешен, Италия продължава да е в рецесия, докато икономическият растеж на Германия през 2019 г. се очаква да се забави до 0,8% вместо досегашните 1,9 на сто.

Въпреки това Volvo върви по пътя на растежа под управлението на Geely, отбелязвайки четири поредни години на рекордни продажби. Компанията е подкрепена от стабилното навлизане в луксозните автомобили, конкурирайки се с Mercedes-Benz на Daimler и с BMW.

Акциите на листната на борсата в Хонконг Geely Automobile Holdings Ltd., която е част от групата, контролирана от Ли Шуфу, поскъпват с 2,2 на сто в 3:01 ч. местно време, докато тези на Volvo отчитат ръст от 0,7% в стойността си на Стокхолмската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още