fallback

Калифорния все пак ще облекчи тестовете на безпилотни автомобили

Производителите ще трябва да отговорят на определени изисквания, за да пуснат коли без водачи по обществените пътища

11:35 | 11.03.17 г.

Регулаторите в американския щат Калифорния ще облекчат някои от ограниченията за изпитания на безпилотни превозни средства, съобщава Financial Times. Ако се случи, това на практика проправя пътя на роботизираните автомобили да навлязат за по-широко ползване най-рано в началото на следващата година, допълва изданието.

Решението би изчистило и пречките пред някои от най-големите технологични компании в САЩ, които влязоха в световна надпревара за разработване на автономни превозни средства.

За да се тестват безпилотни автомобили по обществените пътища обаче, властите в щата ще поставят конкретни изисквания на производителите на автомобили.

Сегашните разпоредби в Калифорния предвиждат при тестовете на автономни автомобили винаги да присъства и водач, който да овладее превозните средства при проблем с технологията.

Това изискване предизвика яростна реакция от страна на компанията майка на Google – Alphabet. Концернът е готов с прототипи, които не разполагат с никакъв контрол освен голям червен бутон "стоп" в случай на извънредни ситуации.

Бърнард Сориано, заместник-директор на Департамента за моторни превозни средства, посочва, че това е „ясният път за бъдещото разгръщане на автономните превозни средства“.

Агенцията посочва, че необходимите нормативни актове ще бъдат публикувани скоро. Предвижда се промените да влязат в сила преди края на годината.

Щатите Флорида, Невада и Мичиган вече приеха закони, които позволяват тестването на автономни превозни средства. Други щати, макар и засега да са блокирали тестването на автономни автомобили, не са въвели правила срещу технологията.

Първоначалното нежелание на властите в Калифорния да разрешат тестовете на безпилотни автомобили без водач заплашваше да попречи на процъфтяващата безпилотна автомобилната индустрия, съсредоточена в Силициевата долина, отбелязва изданието.

Щатът твърди, че там вече се движат повече коли без шофьори в тестов етап в сравнение с други щати. Много от традиционните производители на автомобили и нови стартиращи предприятия са разположили в щата екипи за разработка на безпилотни превозни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Новини виж още