fallback

Арестуваният в САЩ мениджър на VW е заплашен от 169 години лишаване от свобода

Мъжът е обвинен, че е част от „конспирация" за извършване на измама и нарушаване на законите за опазване на околната среда

14:17 | 13.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

До 169 години лишаване от свобода грозят арестувания в САЩ бивш мениджър на Volkswagen според американското Министерство на правосъдието. „Фактически той е изправен пред доживотен затвор“, пояснява министерството, цитирано от DPA.

Като цяло срещу мениджъра, когото властите не назовават с името му, има 11 обвинения. Според New York Times обаче става дума за Оливeр Шмид, който е бил отговорен от 2014 г. до март 2015 г. за прилагането на държавните регулации в Съединените щати.

Той е бил арестуван в събота в Маями след завръщането си от почивка, преди да се прибере у дома си в Германия. В четвъртък съдията Уилям Турноф реши, че обвиняемият не може да бъде пуснат под гаранция заради висока опасност да избяга.

Мъжът е обвинен, че е част от „конспирация" за извършване на измама и нарушаване на законите за опазване на околната среда. Той е обвинен по-конкретно, че е прикривал манипулациите на данните за изхвърляните в атмосферата вредни газове и следователно е заблудил властите.

Засега не ясно кога служителят на VW, който до март 2015 г. е изпълнявал водеща роля по отношение на темата, свързана с опазването на околната среда в САЩ, ще бъде призован за първи път в Детройт пред компетентния съдия Шон Кокс, казва говорител на федералния прокурор на Мичиган.

Арестуваният е един от шестимата настоящи и бивши мениджъри на Volkswagen, срещу които американската прокуратура води наказателни дела във връзка с аферата Дизелгейт. Другите подсъдими обаче нямало да бъдат привлечени лесно под отговорност, тъй като американските следователи имали затруднен достъп до тях в Германия. В жалбата, която се състои от 39 страници, са изброени няколко твърдения - за съзнателни отклонения от нормите и дори за унищожаване на доказателства.

Припомняме, че през септември 2015 г. под натиск от американските власти Volkswagen разкри, че е внедрил незаконен софтуер в 11 млн. дизелови автомобила от различни марки. Благодарение на него различни тестове показват значително по-ниски нива на вредните азотни окиси. В действителност равнището на изхвърляните от автомобилите в атмосферата вредни газове е до 40 пъти по-високо.  

През тази седмица Volkswagen се споразумя с американското правосъдно министерство да плати 4,3 млрд. долара, за да уреди делото заради манипулациите на вредните емисии на дизеловите модели в САЩ, за които компанията призна през 2015 г. Концернът щеше да плати доста по-висока глоба, ако не се беше съгласил да похарчи около 11 млрд. долара за поправки на вече продадени автомобили с манипулиращи устройства на двигателите.

В рамките на няколко граждански производства в САЩ Volkswagen вече договори обезщетения. Така например базираната във Волфсбург група трябва да плати общо 14,7 млрд. долара на собственици на 480 хил. коли с 2.0-литрови дизелови двигатели, за да ги откупи от тях или да ги ремонтира.

В рамките на друго гражданско производство VW договори споразумение със собствениците на приблизително 80 хил. дизелови автомобила с трилитров двигател в обем на 1 млрд. долара. Споразумението обаче предстои да бъде одобрено от съдия.

Засега Volkswagen е заделила за справяне със скандала 18 млрд. евро. 

Преди две седмици пък стана ясно, че мениджър на Volkswagen е осъден в Южна Корея на лишаване от свобода за срок от година и половина заради фалшифициране на документи за регистрация на превозни средства. Районният съд в Сеул счита за доказано, че той е фалшифицирал данни за замърсяващите емисии и шума от двигателя и по този начин е нарушил екологичното законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още