fallback

Зарядните за автомобили ще са повече от бензиностанциите на Острова до 2020 г.

Електрическите превозни средства ще достигнат до 20% от продажбите на нови лекотоварни автомобили в световен мащаб до 2030 г.

17:04 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Във Великобритания ще има повече места за зареждане на електрически автомобил, отколкото бензиностанции през 2020 г., пише Bloomberg, позовавайки се на прогноза на автомобилния производител Nissan Motor.

Компанията очаква кралството да инсталира 8201 зарядни за коли преди края на десетилетието, а броят им да изпревари този на бензиностанциите през август 2020 г.

"Предстои да станем свидетели на бум на електрическите автомобили, като увеличението в продажбите несъмнено е синхронизирано с инфраструктурата, необходима за зареждане на колите”, обясни Едуард Джоунс, мениджър на отдел "Електрически коли" за Nissan. 

През последните години купуването на електрически коли се ускорява, като силен ръст се регистрира в Европа и Китай. През 2015 г. са били продадени 424 хил. електрически автомобила, показват данни на Bloomberg New Energy Finance.

Очаква се електрическите превозни средства да достигнат до 20 на сто от продажбите на нови лекотоварни автомобили в световен мащаб до 2030 г.

А местата за зареждане на колите ще се множат пропорционално с увеличаващото се търсене. Въпреки това транспортният анализатор Колин Маккерачър подчертава, че броят на автомобилите, които могат да бъдат заредени на бензиностанция за един час, е значително по-голям от тези, които могат да бъдат заредени с ток за същото време.

Проучването на Nissan показва още постоянен спад на бензиностанциите във Великобритания. Около три четвърти от тях са били затворени през последните 40 години.

Към края на 2015 г. във Великобритания е имало 8 472 бензиностанции в сравнение с 37 539 през 1970 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още