fallback

GM преустановява производството в Египет?

Американският автомобилен концерн произвежда около една четвърт от всички свои превозни средства в страната

17:54 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Създател

Американският автомобилен концерн General Motors (GM) ще преустанови производството си в Египет, предава Ройтерс, като се позовава на вътрешни източници.

Според агенцията митническите власти са задържали важни автомобилни части, които е трябвало да бъдат внесени в страната и които са нужни за асемблирането. Заради това GM не можела да продължи с монтирането на автомобилите си. General Motors произвежда около една четвърт от всички свои превозни средства в Египет. Зависимата от вноса северноафриканска страна се намира в икономически спад след въстанията срещу тогавашния президент Хосни Мубарак през 2011 г.

Египетската икономика растеше с около 7% годишно в продължение на няколко години преди бунтовете от 2011 г., но дори този ръст не беше достатъчен, за да осигури работни места за големия брой младежи, навлизащи на пазара на труда. След свалянето на Мубарак икономиката е нараснала с едва 2% през 2012 г. и с 2,3% през 2013 г.

През последните години са затворили над 4500 фабрики, увеличавайки броя на безработните със стотици хиляди. Според официалните данни безработицата е около 13%, но анализаторите смятат, че в действителност числото е много по-голямо. Статистиките сочат, че две пети от 84-милионното население на Египет живее под или близо до границата на бедността.

Заради продължителната политическа криза чуждестранните инвеститори и туристи се въздържат от сериозни ангажименти в страната. За този период доларовите резерви на държавата са спаднали двойно – до 16,4 млрд. долара.  

Централната банка всяка седмица провежда валутни търгове, като изкуствено поддържа националната валута на равнище 7,7 египетски лири за долар.  

През 2011 г. General Motors Co., Daimler AG и BMW AG спряха производството на автомобили в Египет поради опасения за безопасността на служителите си там. Заводите за асемблиране и на трите компании се намират недалеч от Кайро, където на 1 февруари 2011 г. се събра демонстрация от 1 млн. души, искащи оставката на Хосни Мубарак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още