fallback

Toyota страда от липсата на стомана

Автомобилният производител може да преустанови временно производството си в Япония

11:37 | 30.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради липсата на някои стоманени части най-големият световен автомобилен концерн Toyota обмисля дали да не преустанови производството в родната си Япония, предава Ройтерс.

Причината за всичко това е експлозия в пещите на завод на Aichi Steel, която се отразява негативо на производството на автомобилни части.

„В момента има достатъчно голяма наличност, за да се поддържа производството в заводите в страната до 6 февруари, а след това въз основа на състоянието на доставките ще решаваме ден за ден“, пояснява говорител на Toyota. Въпреки това обаче компанията не дава детайли за това на какви точно части има дефицит. 

Aichi Steel заяви, че експлозията в завода Чита в централната част на Япония на 8 януари е попречила на производството на специфични стоманени части. Компанията добави, че има за цел да възобнови дейността си през март.

Toyota, в чието портфолио се включват марките Toyota и Lexus, както и малките превозни средства на Daihatsu Motor Co и камионите с марка Hino Motors, произведе 4 милиона автомобила в Япония през 2015 г., от които 46 на сто бяха за износ.

Едно спиране на производството може да повлияе на плановете на Toyota да произведе 4,13 милиона автомобила в страната през тази година, сред които и новия хибриден модел на Prius, който беше пуснат на пазара в САЩ през този месец и се произвежда единствено в Япония.

Концернът възнамерява да асемблира 10,2 милиона автомобила през тази година, след като отчете 10,15 милиона продажби в световен мащаб през 2015 г., надминавайки за пореден път Volkswagen и други автомобилни производители и ставайки отново най-големият производител на автомобили в света по продажби.

Toyota, която произвежда около 14 000 превозни средства на ден в Япония, не пожела да коментира кои компоненти от стомана се доставят от засегнатата фабрика. Според различни медии спирането на производството на Toyota е възможно от 8 февруари.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още