fallback

Графика на деня: Защо Китай може да стане най-големият пазар на електромобили?

Очаква се китайските потребители да закупят между 220 хил. и 250 хил. електромобила през 2015 г.

13:41 | 10.12.15 г.

Очаква се китайските потребители да закупят между 220 000 и 250 000 електрически автомобила през тази година, което ще направи страната най-големия пазар за този тип автомобили в света, коментира Quartz.

Според Китайската асоциация на производителите на автомобили, която обяви данните за продажбите в Китай, се очаква продажбите в САЩ да достигнат 180 000 през тази година, което ще позволи на китайския пазар за електрически автомобили да надмине американския за пръв път.

Продажбите на електрически превозни средства – особено „превозните средства с батерии“ и „хибридните електрически превозни средства тип плъг-ин“, почти са се утроили в Китай към края на октомври 2015 г. в сравнение с миналата година. Продажбите в САЩ, от друга страна, са в застой.

Асоциацията не разкрива за Quartz какви данни е използвала по отношение на американските продажби, но според информация на Electric Drive Transportation Association, американско подразделение на World Electric Vehicle Association, 2015 г. ще се окаже особено слаба година за продажбите на електрически автомобили в страната.

Има няколко причини на какво може да се дължи това. Понижаващите се цени на горивата в САЩ може би са намалили мотивацията сред някои американци за закупуване на електрически автомобил. Други вероятно изчакват нови модели – например новия Leaf на Nissan, i3 на BMW или Chevy Bolt.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още