fallback

Бивш шеф на Opel ще спасява Volkswagen от кризата

Концернът посочи и уволни главния виновник за скандала с дизеловите двигатели - Хано Йелден

12:29 | 27.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският концерн Volkswagen AG съобщи две важни имена, които са пряко свързани с Дизелгейт. Едното е на новия ръководител на отдела за стратегическо развитие, а другото на виновника за дизеловия скандал. Новият шеф на отдела за стратегическо развитие на Volkswagen AG е Томас Седран, бивш ръководител на Opel. 51-годишният мениджър ще поеме поста от 1 ноември, като ще докладва директно на председателя на управителния съвет на концерна Матиас Мюлер, се казва в официално съобщение на производителя от Волфсбург. Седран е бивш футболист, като от юли 2012 до февруари 2013 г. бе начело на Opel. Няколко месеца след това той бе назначен за шеф на марките Chevrolet и Cadillac към европейското подразделение на General Motors. А след като стана ясно, че американският производител се изтегля от Европа, топ мениджърът напусна концерна. Що се отнася до виновника за избухналия скандал с манипулираните резултати на дизеловите двигатели, това е шефът на отдела за разработка на силови агрегати Хано Йелден, съобщават от концерна. През 2007 г. той лично е настроил софтуера на моторите, за да могат те да излъжат тестовете за вредни емисии, се казва в информацията. Йелден работи за концерна от 22 години, като е отговарял за електрониката при двигателите и трансмисиите, а също така и за системите, които я контролират. Самият инженер отрича да има участие в скандала, но той вече е уволнен от поста си, а германската прокуратура е започнала разследване срещу него. Заедно с Йелден са освободени още над 10 топ мениджъри, както и редица отговорни инженери, които също са участвали в разработката на проблемните двигатели.

Припомняме, че Volkswagen призна в средата на септември, че е манипулирал в САЩ тестовете за вредните емисии на своите дизелови автомобили. Според данни на компанията в глобален мащаб са засегнати около 11 млн. автомобила. 

По-рано през месеца прокуратурата на германския град Брауншвайг обискира централата на концерна във Волфсбург и офиси в други градове. Целта на мерките е запазване на документи и данни, които да предоставят информация за точните действия на тези служители от компанията, които са участвали в манипулирането на емисиите на отработените газове от дизеловите автомобили, както и на тяхната идентичност.

До 78 млрд. евро може да коства дизеловият скандал на Volkswagen Group, сочат изчисленията на швейцарската банка Credit Suisse, цитирани от CNN.

Повече за скандала можете да прочетете тук!

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още