fallback

САЩ разширяват обхвата на проверката заради Дизелгейт

Разследването ще обхване повече от 28 модела автомобили с дизелови двигатели на BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover и Mercedes-Benz

17:51 | 02.10.15 г.

САЩ проверява повече от 28 модела автомобили с дизелови двигатели на BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover и Mercedes-Benz, съобщава Financial Times.

Заради скандала с германския производител на автомобили Volkswagen (VW) американският регулатор в областта на екологията проверява дали и негови конкуренти не са прилагали подобни техники за манипулиране на вредните емисии, посочва изданието.

Агенцията за защита на околната среда в САЩ е разширила разследването си, за да установи дали само VW е осъществявал подобни манипулации, или те са практика за индустрията.

Изданието припомня, че компанията призна, че със софтуера, с който са се осъществявали манипулациите, са оборудвани повече от 11 млн. автомобила по света. Заради скандала главният изпълнителен директор на германската група Мартин Винтеркорн подаде оставка.

Агенцията планира да тества първо по един автомобил от всеки модел. Ако установи нещо подозрително, обхватът на проверката ще бъде разширен.

Междувременно италианският регулатор в областта на конкуренцията обяви, че също разследва VW по подозрения, че компанията е заблуждавала потребителите с данните за вредните емисии. Проверката обхваща моделите, продадени в периода 2009 – 2015 г. от брандовете Volkswagen, Audi, Seat и Skoda.

Говорители на Fiat Chrysler, Mercedes, GM и JLR вече коментираха, че компаниите не са инсталирали устройтсва, с които да манипулират данните за вредните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още