fallback

И Moody's промени прогнозата за рейтинга на VW от стабилна на негативна

По-рано и Standard and Poor's постави компанията под негативно наблюдение, а Fitch също заплаши да понижи рейтинга на компанията

08:45 | 25.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Moody's промени прогнозата си за рейтинга на германския автомобилен концерн Volkswagen и неговите дъщерни компании от "стабилна" на "негативна", предаде DPA.

В същото време агенцията потвърди оценката си за групата на равнище А2.

Промяната на прогнозата е свързана с разследването срещу Volkswagen от Агенцията за защита на околната среда в САЩ, се казва в съобщението. Според Moody's растат опасенията, че имиджът и доверието към VW ще бъдат сериозно накърнени заради скандала. Към това се добавят и все още неясните юридически последици и последващите разходи.

По-рано в четвъртък агенция Standard and Poor's постави компанията под негативно наблюдение - етап преди възможно понижаване на кредитната оценка. В сряда и Fitch заплаши да понижи рейтинга на германския автомобилен гигант след скандала със софтуера, позволяващ да се заобикалят строгите еконорми в САЩ, а както стана ясно и по-късно, и в Европа.   

Припомняме, че през уикенда германският концерн призна, че е използвал специален тайно внедрен софтуер, чрез който е манипулирал лабораторните тестове за вредни емисии на някои от дизеловите си двигатели.

Министерството на правосъдието в САЩ вече стартира криминално разследване срещу Volkswagen, а по последни данни в седем щата са заведени групови искове от името на потребителите.

Германският концерн предупреди, че в световен мащаб 11 млн. автомобила могат да бъдат засегнати от проблема и задели провизии в размер на 6,5 млрд. евро, за да покрие свързаните със скандала разходи. Според анализатори обаче сумата е само началната, като тя може да нарасне трикратно. По-рано днес стана ясно, че от манипулациите при замерванията са засегнати и дизелови автомобили на Volkswagen и в Европа.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още