fallback

ЕК с призив за национални разследвания в ЕС по Дизелгейт

Брюксел няма правомощия да проверява нарушения на законодателство от страна на компании

15:31 | 24.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавите от ЕС трябва проведат собствени национални разследвания за скандала със софтуера, прикриващ въглеродните емисии, разтърсил Volkswagen.

Това призова говорителят на Европейската комисия Лусия Коде по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Работата на Европейската комисия ще е да предостави платформа, чрез която по-лесно да бъдат сравнени резултатите от тези проверки на национално ниво. Коде обясни, че в този случай ЕК няма правомощията да разследва, макар и да има нарушения на законодателството в областта на околната среда.

Брюксел може да проверява случаи на нарушения на държавно ниво, а при нарушения на законодателството от страна на компании е работа на националните органи да проверят казуса, поясни тя.

Междувременно „Дизелгейт“ се разраства. За кратко вчера имаше успокоение, след като изпълнителният директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн подаде оставка.

Днес обаче стана ясно, че софтуер, който крие обема на емисиите, е бил използван и в Европа. Според непотвърдена информация емисии над стандартите има и един от моделите на BMW. Ако тази спекулация се потвърди, това може да разклати цялата автомобилна индустрия, не само в Германия, но и в цяла Европа, въпреки че според информацията BMW не е ползвала измамен софтуер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още