fallback

Китай разработва управляван само с мисъл автомобил

В проекта на Университета в Тянцзин участва и Great Wall

15:34 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайските учени са създали работен прототип на автомобил, чието управление се осъществява с помощта на биотокове от мозъка, съобщава агенция Xinhua.

Проектът е на Университета в Тянцзин, като в него участва и Great Wall. Според информацията при създаването на уникалната машина се използват технологиите, с които се правят най-съвременните протези. При тях датчиците „прочитат” човешката мисъл, а компютърът ги превръща в команди, които предава на автомобила.

На главата на жена-доброволец (на снимката) е поставена „шапка” с 16 датчика, аналогични с тези, които се използват при електроенцефалограма на мозъка. Тя е седнала на задната седалка пред ноутбук с вградена в него навигационна система и избира маршрута, през който иска да премине.

Освен това жената мисли и върху това как се отварят вратите и багажника на автомобила, а също така и върху смъкването на прозорците и прибирането на страничните огледала. Всичко това успешно е изпълнено от компютъра, след което автомобилът напълно самостоятелно извършва кратък преход.

Деканът на Университета – професор Дуан Фен, е на мнение, че технологията е напълно безопасна за човека и може да доведе до революция при оказването на помощ на инвалидите. Системата е така проектирана, че автомобилът остава напълно безопасен, дори ако водачът се замисли за нещо друго.

Серийното пускане на подобен автомобил обаче засега е много далече, тъй като трябва да бъде решен основният проблем с придвижването в сериозен трафик. Тогава ще бъде много трудно да се систематизират всички команди, давани от мозъка на човека.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още